Hlavní obsah

V Turecku začaly prezidentské volby, favoritem Erdogan

– Ankara

Už v neděli, v prvním kole tureckých prezidentských voleb, by mohl do křesla hlavy státu usednout největší favorit dosavadní premiér Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký premiér a kandidát na prezidenta Recep Tayyip Erdogan.

Článek

Asi 53 miliónů oprávněných voličů může hlasovat pro nového prezidenta na příštích pět let v historicky první přímé volbě. Volební místnosti se otevřely v 8:00 (07:00 SELČ) a hlasování skončí v 17:00 (16:00 SELČ).

Favorizovaný Erdogan by podle průzkumů mohl získat až 60 procent hlasů a zvítězit tak už dnes. Šedesátiletý šéf proislámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Erdogan vládne zemi jako premiér již přes 11 let a v poslední době čelil kvůli autoritářskému způsobu uplatňování moci a islamizaci země řadě protestů. Opozice nenašla dostatečně charizmatického kandidáta, který by se premiérovi postavil.

Sedmdesátiletý Ekmeleddin Ihsanoglu, někdejší generální tajemník Organizace islámské spolupráce a mezinárodně uznávaný znalec islámské kultury, může podle průzkumů dostat okolo 35 procent hlasů. Opozice má obavu z možných volebních podvodů, které by Erdoganovo vítězství usnadnily.

Reklama

Výběr článků

Načítám