Hlavní obsah

Ukrajinci nahrazují Rusy ve vedení doněckých separatistů

– Doněck

Vůdce doněckých separatistů a premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj ve čtvrtek v Doněcku oznámil svou rezignaci. Odchází z vlastní vůle. Za svého nástupce doporučil povstaleckého velitele Alexandra Zacharčenka.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Odcházející premiér samozvané Doněcké lidové republiky Aleksandr Borodaj

Článek

Borodaj, který má ruský pas a narodil se v Moskvě, byl v posledních týdnech hlavní tváří doněckých vzbouřenců. Spekulace o konci jeho politické kariéry se objevily už koncem července, kdy nečekaně odjel do Moskvy, pak se ale nečekaně vrátil.

Důvod své demise Borodaj nevysvětlil. Podle informovaných zdrojů agentury AP se ale povstalecké vedení rozhodlo postupně nahrazovat rodilé Rusy polními veliteli z řad Ukrajinců. Lidová republika tak prý chce podpořit bojovou morálku vzbouřenců, kteří jsou už několik týdnů pod silným tlakem ukrajinské armády a ztrácejí pozice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zacharčenko je „veterán” protiukrajinského odboje. Byl prý mezi prvními, kdo v březnu obsadili sídlo gubernátora v Doněcku. Právě tato akce pak vyústila v proruské povstání, při němž se separatisté zmocnili celého města. Borodaj prohlásil, že se práce v povstaleckém vedení nezříká, bude prý Zacharčenkovým poradcem.

Povstalecké vedení už v červenci opustil z osobních důvodů Rus Denis Pušilin, šéf doněckého Nejvyššího sovětu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám