Hlavní obsah

Starosta maďarské obce uspořádal symbolickou popravu izraelských vůdců

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Za hrůzné protiizraelské a antisemitské představení označilo izraelské velvyslanectví v Budapešti symbolickou popravu bývalého prezidenta Šimona Perese a premiéra Benjamina Netanjahua, kterou před časem uspořádal starosta maďarské obce Érpatak Zoltán Mihály Orosz, který kandidoval za extrémně pravicovou stranu Jobbik.

BEZ KOMENTÁŘE: Symbolická poprava izraelských představitelů v Maďarsku

 
Článek

Starosta ve veřejném proslovu k obyvatelům obce přirovnal současné dění v pásmu Gazy k holokaustu. „Stále nás nutí, abychom vzpomínali na holocaust. Přitom dnes v Palestině probíhá brutální genocida a holokaust,“ uvedl starosta.

Vzápětí vyzval muže oblečeného za kata, aby vykonal popravu dvou - podle jeho slov - hlavních válečných zločinců, které znázorňovaly figuríny s tváří Perese a Netanjahua.

Kat vykopl židli a figuríny byly za potlesku přihlížejících i samotného starosty symbolicky oběšeny.

Velvyslanec protestuje

„Krajně pravicový místní politik za potlesku přihlížejících veřejně vyzývá k vraždě. Pro Izrael je to nepřijatelné. Maďarská vláda musí konat, aby zastavila tyto nebezpečné činy. Jsem si jist, že tento případ bude co nejdříve vyšetřen. Vím, že většina maďarské společnosti podobné činy odsuzuje,“ uvedl ve svém prohlášení velvyslanec Izraele v Budapešti Ilan Mor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám