Hlavní obsah

Sonda Rosetta jako první v historii začala obíhat kometu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská sonda Rosetta se po deseti letech cesty sluneční soustavou dostala na oběžnou dráhu komety Čurjumov-Gerasimenko. V blízkosti tohoto objektu stráví asi dva roky. Během té doby bude analyzovat složení komety, uvedla ve středu Evropská vesmírná agentura (ESA), která misi řídí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace přiblížení Rosetty ke kometě Čurjumov-GerasimenkoVideo: Reuters

 
Článek

Na povrch komety by měl na podzim doletět přistávací modul, ten by měl odebrat vzorky z povrchu a vyhloubit do komety díru, aby se prozkoumal i materiál pod povrchem.

Poprvé v dějinách tak bude sonda sestrojená člověkem obíhat kometu, při setkání družic s kometami šlo dosud pouze o průlety. Kometa by měla umožnit pohled na období vzniku naší sluneční soustavy před 4,6 miliardy let.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Boris Roessler, ČTK/AP

Vědci sledují obrazovky v centru Evropské kosmické agentury v německém Darmstadtu.

Dosažení oběžné dráhy komety umožnil klíčový zážeh zahájený v 11:00 SELČ, který trval takřka 6,5 minuty. Sonda pak musela kolem komety kroužit v trojúhelníkových útvarech, aby dokázala stabilizovat svou oběžnou dráhu. Do plánovaného listopadového vypuštění modulu Philae bude studovat plyn unikající z komety a analyzovat její vnitřní složení.

ESA vyslala sondu do vesmíru v březnu 2004, startovala přitom z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. S klíčovými přibližovacími manévry začala sonda letos v květnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám