Hlavní obsah

Čtrnáctiletá Španělka šla bojovat za Islámský stát

Madrid

Soud ve Španělsku nařídil nástup do výchovného ústavu 14leté dívce, kterou o víkendu v enklávě Melilla u hranice s Marokem zadrželi pro podezření, že se chce přidat k radikální islamistické organizaci Islámský stát. Dívka chtěla rozšířit řady bojovníků v Sýrii a Iráku. Na Blízký východ mířila s 19letou společnicí.

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v iráckém Ramádí

Článek

Španělské ministerstvo vnitra v pondělí potvrdilo, že se obě španělské občanky snažily dostat do Maroka „s cílem zkontaktovat organizaci, která by je okamžitě dopravila do válečné oblasti mezi Sýrií a Irákem“. „Chtěly se přidat k jedné z buněk teroristické organizace samozvaného Islámského státu,“ citovala z prohlášení ministerstva agentura AFP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dvojici muslimek zadrželi na hraničním přechodu v Melille v sobotu. Starší z nich je stíhána na svobodě, nesmí ale opustit Španělsko.

Španělské bezpečnostní složky letos zasahovaly nejméně třikrát proti buňkám, které prováděly nábor džihádistů. Zatkly při tom dvě desítky lidí.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu ISIL v povstalci obsazeném Mosulu

Španělsko si letos připomnělo deset let od útoků islámských teroristů v příměstských vlacích v Madridu. V ranní špičce 11. března 2004 zemřelo 191 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám