Hlavní obsah

Před sto lety Británie vstoupila do 1. světové války

Lutych (Belgie)/Glasgow (Británie)

Evropa si v pondělí připomíná sto let od chvíle, kdy německá armáda v roce 1914 vtrhla do neutrální Belgie a kdy se kvůli této invazi zapojila do právě propuknuvší první světové války i Velká Británie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sto let od německého vpádu do BelgieVideo: Reuters

 
Článek

V belgickém Lutychu se na vzpomínkové akci sešly desítky politiků včetně francouzského prezidenta Françoise Hollandea, německého prezidenta Joachima Gaucka a britského prince Williama s manželkou Kate. Britští vrcholní politici dorazili do katedrály v Glasgow.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Archivní záběry z první světové válkyVideo: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Německý vpád do Belgie byl jednou z klíčových událostí, které z války, kterou původně vyhlásilo Rakousko-Uhersko Srbsku, udělalo nejprve celoevropský a později celosvětový konflikt obrovských rozměrů. Německá vojska 4. srpna 1914 neutrální Belgii obsadila a tento vpád znamenal, že se po boku Francie a Ruska do války zapojila nejen Belgie, ale také Velká Británie.

Foto: Yves Herman, Reuters

Belgický král Philippe (vpravo uprostřed) při ceremoniálu u příležitosti 100 let od napadení Belgie Německem v 1. světové válce

Na akci v areálu válečného památníku v Lutychu si invazi připomínají zejména nynější představitelé zemí, které byly tehdy hlavními aktéry dění.

Belgický král Philippe a jeho manželka Mathilde hostí německého a francouzského prezidenta, ale také prince Williama. Další akce se uskuteční v Lovani a na vojenském hřbitově St. Symphorien poblíž Monsu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Evropští státníci a šlechtici na vzpomínkové akci v belgickém Lutychu. Zleva princ William s manželkou Kate, francouzský prezident Francois Hollande, belgická královna Mathilde s králem Philippem a německý prezident Joachim Gauck

Britský premiér David Cameron, následník trůnu princ Charles a další vrcholní politici si britský vstup do války připomínají v glasgowské katedrále.

Veřejnost se může připojit k "černé hodince" naplánované na dnešní večer: na počest miliónů padlých zhasnou na hodinu světla ve všech veřejných budovách, a to přesně v čas, kdy před sto lety Británie vyhlásila válku Německu, tedy ve 23:00 SELČ.

Reklama

Výběr článků

Načítám