Hlavní obsah

Ukrajinská armáda dobyla další město, separatisté nesmí mluvit sprostě

– Kyjev

Ukrajinští vojáci osvobodili od proruských povstalců město Avdijivka v Doněcké oblasti a pokračují v náporu na město Pervomajsk v Luhanské oblasti. Oznámilo to ve středu podle listu Ukrajinska pravda armádní velení.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Velitel separatistů Igor Strelkov

Článek

Armáda ve svém komuniké předpověděla, že se „teroristé" pokusí o přeskupení sil, aby se nedostali do obklíčení, a udrželi si kontrolu alespoň nad částí hranice s Ruskem, odkud jsou prý zásobováni „vojenskou technikou, zbraněmi a municí". Úspěšná ofenzíva vládních sil ale „budí mezi teroristy paniku".

Povstalecký „ministr obrany" Igor Girkin, zvaný Strelkov, mezitím svým podřízeným zakázal nadávat, protože sprostá mluva „duchovně ponižuje a vede armádu k porážce". O případných trestech za porušení rozkazu se agentura RIA Novosti nezmínila.

„Nazýváme se pravoslavnou armádou a jsme hrdi na to, že nesloužíme zlatému teleti, ale našemu Pánu a lidu. Na našich korouhvích je tvář Spasitele. Používání sprostých nadávek vojíny se jeví pohanou Páně a Matky boží, kterým sloužíme a kteří nás chrání v boji," vysvětlil Strelkov a nařídil „důstojníkům pro ideologii" dopodrobna válečníkům vyložit, proč je sprostá mluva nepřípustná: Nadávky jsou prý neruského původu a používají je zásadně nepřátelé Ruska, aby zhanobili ruské svatyně, oslabili bojovnost ruských vojínů a srazili lid na kolena. Navíc jde prý o rouhání a těžký hřích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám