Hlavní obsah

Z Tuska se má stát nový Van Rompuy

Právo, Pavol Minárik

O tom, že má 57letý premiér Donald Tusk šanci získat v nové garnituře unijních lídrů důležitý post, se v Polsku spekuluje už rok. Teď se prý představa zpřesňuje, možná se stane předsedou Evropské rady, což je jedna ze tří nejdůležitějších funkcí v EU, vystřídal by Hermana Van Rompuye.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy (vpravo) vítá na zasedání unijního summitu polského premiéra Donalda Tuska.

Článek

Současný nejznámější polský politik se totiž před týdnem vrátil ze summitu EU jako „vážný kandidát na tuto významnou funkci a teď už záleží jen na jeho vůli, zda zakrátko změní své působiště z Varšavy na Brusel“, napsal týdeník Polityka s odvoláním na seriózní zdroje.

Tusk, který je předsedou polské vlády už sedm let, po příletu do Varšavy sice prohlásil, že jeho „prioritou je stále Polsko“, ale hned dodal, že „ existují i náhradní varianty“. V podstatě všechna polská média jako jeden muž vzápětí oznámila, že „nabídku na obsazení vysoké bruselské funkce mu dala německá kancléřka Angela Merkelová, s níž má Tusk nadstandardní vztahy,“ a že „jde o historickou šanci, kterou by mělo Polsko využít, protože se v nejbližších 10 až 15 letech nemusí opakovat“.

Stranu lze řídit i po telefonu

Straničtí kolegové Tuska se o jeho šanci nastoupit zakrátko do Bruselu vyjadřují spíš zdrženlivě. Jen předseda poslaneckého klubu Občanské platformy (PO) Rafal Grupiňski byl odvážnější, když řekl, že „by to neměl být žádný problém, protože stranu, jako je ta jejich, může předseda řídit i telefonem“.

Lídr opozičního Svazu demokratické levice (SLD) Leszek Miller či Jaroslaw Kaczyňski, předseda strany Právo a spravedlnost (PiS), se veřejně k věci příliš nevyjadřují, ale oba si Tuskův odchod do Bruselu přejí v naději, že Občanská platforma bez něj příští parlamentní volby prohraje.

To si ovšem myslí i exprezident Lech Walesa. „Polsku by to pomohlo, ale PO bez Tuska by se jistě rozpadla,“ řekl v rozhovoru pro list Rzeczpospolita.

Otevřeněji se k záležitosti vyjadřují politici koaliční Polské lidové strany (PSL). Například ministr zemědělství Marek Sawicki přímo prohlásil, že jeho strana i on by rádi viděli Tuska ve funkci předsedy Evropské rady. „Bylo by to vyvrcholení jeho politické kariéry. Navíc by prospěl nejen Unii, ale i Polsku,“ uvedl Sawicki. „PO má přinejmenším deset politiků schopných nahradit Tuska v premiérském křesle, ale i v čele strany,“ dodal.

Nástupci už vybráni…

„Stane-li se Tusk šéfem Evropské rady a odejde do Bruselu, v křesle premiéra ho nahradí Ewa Kopaczová (58), současná šéfka polského Sejmu. A předsedou PO bude nynější generální tajemník strany Pawel Graš,“ napsal portál Natemat.pl s odvoláním na vnitrostranické zdroje.

V médiích však padají i další jména případných premiérových nástupců. „Zdá se, že Občanská platforma se připravuje na Tuskův ochod a už nejbližší dny ukážou, zda se tak skutečně stane,“ zdůraznil portál.

Zatím se ale Tusk musí léčit – v pondělí prodělal operaci levého kyčelního kloubu. Ten si pochroumal jako rekreační běžec – přetrhl si vazy.

Sikorského připravila o šanci aféra s odposlechy
Polsko – 6. největší země EU má stálý zájem o čelné funkce v ní.
Expremiér Jerzy Buzek (74) vedl v letech 2009–12 europarlament.
Mezi vážné kandidáty na šéfa diplomacie EU patřil ještě nedávno polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski (51).
Kvůli odposlechové aféře, která ho zasáhla, má ale minimální šance.

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám