Hlavní obsah

Maďarský premiér chce zrušit liberální systém a prosadit národní stát

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Základem nové formy státního zřízení Maďarska nemá být liberální zřízení, ale národní stát, založený na práci. Uvedl to maďarský premiér Viktor Orbán v projevu v rumunském městě Baile Tusnad.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Podle agentury MTI Orbán řekl, že ve světě v současnosti probíhá soutěž o to, kdo vytvoří stát, který povede národ k úspěchu. „Svět se dnes pokouší pochopit systémy, které nejsou západní, nejsou liberální, možná nejsou ani demokraciemi, a navzdory tomu jsou úspěšné,“ řekl předseda maďarské vlády. Orbán jmenoval Singapur, Čínu, Indii, Rusko a Turecko.

„Pokoušíme se najít způsob zorganizování společnosti, který je odtržený od dogmat a ideologií západní Evropy, pokoušíme se vytvořit nový maďarský stát, který by byl schopen připravit naše společenství na to, abychom byli v horizontu nadcházejících desetiletí konkurenceschopní v celosvětovém měřítku,“ dodal.

Orbán ostře kritizoval levicově-liberální vedení Maďarska předchozích let. Podle jeho slov je potřeba vzdát se těchto liberálních principů a způsobů. „Předchozí liberální stát neochránil společenský majetek, nezavazoval vlády, aby uznaly, že zahraniční Maďaři jsou součástí maďarského národa, neochránil stát před zadlužením a rodiny před daňovým otroctvím,“ konstatoval.

Podle maďarského premiéra občané od současného vedení země očekávají, že vytvoří nové zřízení. „Po období liberalismu by to měl být stát založený na práci, který si bude ctít křesťanství, svobodu, lidská práva a bude konkurence schopný,“ uvedl.

Vytvoření takovéto formy státu podle Orbána brání svérázná maďarská občanská společnost, v níž mají působit političtí aktivisté placení ze zahraničí, prosazující zahraniční zájmy prostřednictvím občanských organizací: „Je proto velmi správné, že v parlamentu začal fungovat výbor, který průběžně sleduje, eviduje a zveřejňuje zahraniční aktivity sloužící k získání vlivu v Maďarsku.“

Opozice: Šílenec, nebo vlastizrádce?

Opoziční Demokratická koalice (DK) na Orbánova slova reagovala prohlášením, že Orbán musel zbláznit. „Orbán v podstatě prohlásil, že místo demokracie založené na svobodě je mu příkladem fašismus, tedy státní zřízení postavené na pošlapávání svobody. Předseda vlády je bohužel buď šílenec, nebo vlastizrádce,“ uvedl člen předsednictva DK Szabolcs Bárczy-Kerék na mimořádné tiskové konferenci uspořádané symbolicky u budapešťské Sochy svobody.

Podle DK je nepřijatelné, aby Orbán pro Maďarsko jako příklad hodný následování uváděl Rusko a Čínu.

Předseda opoziční Maďarské socialistické strany József Tóbiás prohlásil, že Orbán svým projevem opustil hodnotový systém evropské a maďarské občanské demokracie.

Předseda ochranářské strany Politika může být jiná András Schiffer označil Orbánův projev za cynický. Opoziční strana Společně PM ve svém prohlášení uvedla, že Orbán se opičí po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Jobbik souhlasí

Orbánova slova naopak přivítala ultrapravicová strana Jobbik. „Jsme rádi, že předseda vlády definitivně zpřetrhal své liberální kořeny. Otevření směrem k východu je dávným plánem Jobbiku. V současném volebním systému mají volební právo i analfabeti. Potřebujeme takové státní zřízení, které učiní z Maďarska úspěšnou zemi,“ uvedl místopředseda strany Előd Novák.

Zpochybnil však, že Orbán chce opravdu zpřetrhat vazby Maďarska k Západu.

Reklama

Výběr článků

Načítám