Hlavní obsah

USA zveřejnily důkazy o ostřelování Ukrajiny z Ruska, Moskva je odmítla

– Washington/Moskva

Ministerstvo zahraničí Spojených států zveřejnilo v neděli satelitní snímky, které mají dokazovat, že Rusko minulý týden střílelo rakety na cíle na východě Ukrajiny. Moskva to odmítla.

Foto: ČTK/AP

Záběr střelby z raketometů na Ukrajině proti vládním silám má dokazovat, že separatisté využívají zbraně dodané z Ruska. Zachycují krátery i kouřové stopy po odpalech.

Článek

Na záběrech jsou podle vysvětlení ministerstva patrné raketomety, z nichž se střílelo, i krátery po dopadu raket a dělostřeleckých granátů na ukrajinskou stranu. Snímky podle agentury AP poskytl speciální představitel amerického prezidenta pro výzvědné služby (DNI).

Zveřejněné záběry jsou pořízené mezi 21. a 26. červencem, tedy po 17. červenci, kdy byl nad Ukrajinou sestřelen malajsijský Boeing 777.

Foto: ČTK/AP

Satelitní záběr ruských raketometů na ruském území namířených na Ukrajinu i krátery po dopadu střel na ukrajinské stran

Na dvou jsou vidět ruské baterie umístěné na ruském území – na jednom je skupina raketometů a na druhém tažené houfnice. Na jiném ze satelitních snímků jsou podle sdělení ministerstva vidět „odpalovací zařízení raket na ruské straně hranice, která jsou namířena na pozice ukrajinské armády uvnitř Ukrajiny“. Patrné jsou i krátery na ukrajinském území v blízkosti vojenských pozic.

Poskytují důkazy, že ruské jednotky „střílely přes hranici na ukrajinské vojenské síly a že Ruskem podporovaní separatisté využívají při útocích na ukrajinskou armádu uvnitř země dělostřelecké zbraně, které jim poskytlo Rusko“.

Foto: ČTK/AP

Detaily kráterů na ukrajinské straně po palbě z 23. července. Vlevo je záběr z 20. července před palbou.

Ruské NE

Rusko obvinění odmítlo s tím, že snímky z družic samy o sobě nestačí, aby potvrdily ostřelování, řekl představitel výboru Státní dumy pro obranu Franc Klincevič. Podle něj USA jako obvykle lžou. Snímky přitom zachycují krátery i zbraně namířené na Ukrajinu a samotnou střelbu: „„Američané nic nedokazují. Nejsou žádné informace, že by naši stříleli z našeho teritoria.“

Klincevič naopak zmínil, že opakovaně dopadají ukrajinské granáty a rakety na území Ruska a je s tím potřeba něco udělat. „Naše území ostřelují. Jednoznačně souhlasím tím, že by se mělo udělat nějaké radikální opatření, jak říkají moji kolegové. Přijít s přesnými údery, aby byly zasaženy ty systémy raketového dělostřelectva, které pálí (na území Ruska), aby bylo jasné, že každý, kdo bude střílet, pochopil, že na to doplatí.“

Foto: ČTK/AP

Satelitní záběry ruských raketometů střílejících přes ukrajinskou hranici. Vidět jsou kouřové stopy po odpalu raket i krátery.

Palba pokračuje

Podle sdělení ředitele ukrajinského Střediska pro vojenskopolitická studia Dmytra Tymčuka ruské ostřelování pokračovalo i v noci: „Z území Ruska byly dvakrát ostřelovány pozice sil ATO (protiteroristické operace) v pohraničních oblastech. Střílelo dělostřelectvo.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám