Hlavní obsah

Letí k vám ptáček. Jeden, měli informovat proruští separatisté před sestřelením boeingu

– Kyjev

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek odhalila záznam dalšího rozhovoru mezi veliteli proruských separatistů. Měl se uskutečnit dvě minuty před zřícením malajsijského boeingu s 298 lidmi na palubě. Pomocí záznamu chce ukrajinská vláda poukázat na to, že proruští separatisté sestřelili boeing protiletadlovým systémem Buk. Pravost nahrávky nelze prozatím nezávisle ověřit.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Proruský separatista hlídá jedno z míst, kde se nacházejí trosky letounu.

Článek

"Letí k vám ptáček. Jeden," hlásí podle odposlechu SBU separatista o přezdívce "Žoldák" jinému povstaleckému veliteli, prý podplukovníkovi ruské armádní rozvědky Igoru Bezlerovi, zvanému "Běs". "Výzvědný, anebo velký?" ptá se Bezler. "Přes mraky není vidět, letí vysoko," odpovídá dotázaný. "Dobrá, chápu, přijímám. Hlaste to nahoru," říká Bezler a ukončuje hovor.

SBU již několik hodin po katastrofě 17. července zveřejnila nahrávky údajných telefonických rozhovorů mezi separatisty jako důkazy, že civilní letadlo sestřelili proruští rebelové.

Ruská agentura RIA Novosti v pátek naopak s odvoláním na nejmenovaný zdroj z "ukrajinských silových složek" tvrdila, že se prý v den tragédie odehrávalo cvičení ukrajinské protivzdušné obrany a letectva, při kterém údajně došlo k odpálení rakety systému Buk a k sestřelení civilního letadla, jak už dříve tvrdila Moskva.

Kyjev vzápětí tuto verzi zavrhl a ukrajinské ministerstvo obrany opět ujistilo, že v daný den v oblasti katastrofy nelétala žádná ukrajinská vojenská letadla.

Americké zpravodajské služby ve středu připustily, že nemají žádné důkazy o přímém zapojení Ruska do pádu malajsijského letadla, které podle nich "nejpravděpodobněji" sestřelili "omylem" proruští povstalci.

SBU nicméně tento týden avizovala, že předá mezinárodním vyšetřovatelům "nezvratné důkazy", že se na katastrofě přímo podílela ruská armádní rozvědka GRU a tajná služba FSB.

Reklama

Výběr článků

Načítám