Hlavní obsah

Oběti zříceného letadla na Ukrajině okradli o karty, z účtů jim mizí peníze

Pozůstalí po obětech leteckého neštěstí nad Ukrajinou si stěžují, že mrtvá těla někdo okradl. Zmizely jejich osobní věci a také platební karty. Z účtů prý mizí peníze.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Osobní věci pasažérů

Článek

Stalo se to například rodině třiačtyřicetiletého Brita Camerona Dalziela. Z jeho účtu mizely na Ukrajině peníze. Jeho žena Reine se snaží karty zrušit, nejsou však na její jméno a nemá ani úmrtní list, který by bance mohla předložit, uvedl server britského listu Independent.

„Máme informace, že z místa neštěstí nemizí jen šperky a telefony, ale také platební karty,” řekl Anton Gerašenko z ukrajinského ministerstva vnitra.

Dalzielův švagr Shane Hattingh řekl, že rodina byla v šoku, když viděla pohyby na účtu člověka, který byl už mrtvý.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Proruský separatista hlídá jedno z míst, kde se nacházejí trosky letounu.

Dostal z Ukrajiny informaci, že nějaké kreditní karty byly ukradeny, vzali je prý separatisté, když ohledávali mrtvá těla a nacházeli věci pasažérů. „Řekli nám, že karty někdo ukradl, po tom všem se ještě starat o peníze, to je poslední kapka,” řekl Hattingh.

Britské úřady se snaží s rodinami komunikovat, aby zabránily zneužití peněz a identity mrtvých.

Rodina další obětí tvrdí, že místní vzali mobilní telefony pasažérů. Některá čísla jsou aktivní a na druhém konci mluví někdo cizím jazykem s východoevropským akcentem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé ohledávají trosky malajsijského letadlaVideo: Reuters

Na rozkrádání na místě neštěstí upozorňovali už dříve pozorovatelé i novináři. Všimli si, že cennosti se tam vůbec nenacházely.

V letadle, které minulý čtvrtek spadlo na východní Ukrajině, zemřelo 298 lidí. Bylo sestřelenou raketou. USA tvrdí, že mají důkazy, že letoun sestřelili separatisté, cesty, kterými to zjistili, si ale chrání. Této teorii nahrávají i záznamy konverzací separatistů, z nichž plyne, že původně mířili na ukrajinský armádní stroj a až po vystřelení rakety zjistili, co sestřelili.

Údajná komunikace o sestřelení malajsijského letadla

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám