Hlavní obsah

Přeskupující se separatité přešli do protiútoku, jsou mezi nimi i cizinci

Novinky,
Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Boje na východě Ukrajiny pokračovaly i v noci na čtvrtek, uvedlo vedení protiteroristické operace (ATO). Separatisté ale některá města opouštějí a překupují své síly, napsala Ukrajinska pravda. Ve čtvrtek se pokusili o protiútok, uvedl ředitel Centra pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští výsadkáři na obrněném transportéru u Kramatorsku

Článek

Tymčuk s odvoláním na velitele uvedl, že povstalci přešli do protiútoku ve snaze zastavit postup ukrajinské armády. Jednotky vzbouřenců se snaží dobýt zpět území ztracená při armádní ofenzívě, která začala minulý týden.

Boje se soustřeďují do okolí obcí Amvrosijivka a Illinka v Doněcké oblasti a Komyšne a Berezove v Luhanské oblasti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Během posledních 24 hodin situaci charakterizuje aktivní přeskupování sil a prostředků radikálů a jejich odchod do velkých měst, která kontrolují, hlavně do Alčevsku,“ uvedlo ještě předtím prohlášení tiskové služby ATO. Podle zprávy posilují pozice ve městech u  Doněcku, zejména v Horlivce a Ilovajsku.V Horlivce v noci bojovníci skupiny Igora Bezlera zničili most, aby město odřízli ve směru od Mykytivky a zastavili postup ukrajinských sil.

„Hlavní snahou teroristů bylo udržení měst, která byla obsazena silami ATO, a posílení obranných pozic v jimi kontrolovaných městech,“ uvádí prohlášení. Kontrolní stanoviště u Avdievky ostřelovali z minometů, na kontrolní stanoviště u Severodoněcku a Smoljaninova pálili z ručních zbraní.

Igor Girkin-Strelkov, který se označuje za ministra obrany Doněcké lidové republiky, ve čtvrteční zprávě ohlásil tvrdé boje v okolí měst Marynivka a Dubrivka východně od Doněcka. Vzbouřenci přišli o 50 mrtvých a zraněných, ztráty na straně ukrajinské armády a Národní gardy jsou prý několikanásobně vyšší.

Zajati cizí bojovníci

V Luhanské oblasti bylo zajato podle agentury Unian 18 bojovníků, mezi nimiž byli i cizinci.  Většina zadržených bojovníků má ruský pas, oznámila agentura s odvoláním na mluvčího ukrajinského velení.  Mezi zajatými jsou Rusové, ale také Ázerbájdžánci a jeden Srb, uvedla agentura Unian.

Podle armádního mluvčího Anatolije Prošyna jsou ve skupině i Čečenci. Místních lidí z Luhanské či Doněcké oblasti je mezi zadrženými málo. Skupinu zadržel ukrajinský armádní útvar Sever, který se zapojil do bojů o města Lysyčansk, Rubižne a Ščasťa.

Ruský generál v čele separatistů? 

Podle nepotvrzených informací převzal velení ozbrojených sil separatistů bývalý ruský generál Vladimir Anťufejev, který se stal vicepremiérem samozvané Doněcké lidové republiky pro záležitosti obrany. Téměř 20 let působil v separatistickém moldavském Podněstří jako šéf místní tajné policie KGB.

Palba z Ruska

Zpráva ATO přišla s dalším obviněním, že ukrajinské jednotky jsou ostřelovány z raketometů Grad na území ruské federace. Dislokovány jsou prý jen několik set metrů od hranic. Pálily na kontrolní stanoviště i na luhanské letiště. Tato obvinění se objevují pravidelně od začátku týdne.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ve středu ukrajinské velení obvinilo Moskvu, že dva bitevníky Suchoj Su-25 také sestřelili v pětikilometrové výšce z ruské strany hranic.[celá zpráva]

V Luhansku separatisté zakázali občanům používat městskou dopravu. Nesmějí se používat ani soukromé vozy. Město je neustále ostřelováno, většina obchodů je zavřená, uvádějí obyvatelé, kteří se schovávají a nechodí ani pro chléb, uvedla Ukrajinska pravda s odkazem na svědectví obyvatel.

Zranění Ukrajinci se vrátili do vlasti

Z ruského Rostova na Donu v noci odletěl ukrajinský transportní Antonov An-26, který přepravil 18 raněných ukrajinských vojáků, kteří byli zajati separatisty a léčeni v Rusku. Uvedla to ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na ředitelství tajné služby FSB. Stroj odvezl i jednoho mrtvého.

Minulý týdne bylo v Rostově hospitalizováno 24 ukrajinských vojáků, z nichž dva zemřeli. U osmnácti lékaři povolili převoz. Čtyři jsou dále léčeni v Rusku, protože jejich stav je velmi vážný.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina mobilizuje další brance

Ukrajinský parlament v úterý schválil dekret prezidenta Petra Porošenka o částečné mobilizaci, od něhož si armáda slibuje přísun nových bojovníků do jednotek...

Výběr článků

Načítám