Hlavní obsah

V Bavorsku zakázali neonacistickou organizaci, spolupracovala i s DSSS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Bavorské ministerstvo vnitra ve středu zakázalo neonacistickou organizaci Freie Netz Süd (FNS - Svobodná síť Jih), která je největší v zemi. Úřady v této souvislosti prohledaly také hospodu, která byla vyhlášená tím, že si zde dávala schůzky krajní pravice nejen z Německa, ale vzhledem k malé vzdálenosti od hranic i z Česka. Informoval o tom Der Spiegel.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle odůvodnění zákazu byla FNS "agresivní a ústavě nepřátelská" organizace a navazovala na činnost Fränkische Aktionsfront (Francká akční fronta) zakázané již v roce 2004.

Policie údajně prohledala hospodu v Regnitzlosau patřící matce jedné z předních postav bavorské neonacistické scény. Restaurace v třítisícovém městečku asi 20 kilometrů severozápadně od české Aše byla prý vyhlášeným centrem neonacistů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle bavorského ministra vnitra Joachima Hermanna zabavila policie při razii také majetek třetích osob, jejichž prostřednictvím byla protistátní činnost FNS financována, mimo jiné jeden pozemek a zasilatelskou firmu.

Spolupracovala s českou DSSS

Poslední zpráva německé civilní kontrarozvědky BfV uvádí, že k FNS jako zastřešující organizaci patřilo asi 20 skupin čítajících zhruba 150 členů. "Mobilizační potenciál" FNS však BfV odhaduje až na 300 lidí.

Čilé kontakty prý organizace udržovala s mnoha zahraničními krajně pravicovými stranami, jako jsou řecký Zlatý úsvit, maďarský Jobbik či česká Dělnická strana sociální spravedlnosti. Bavorské ministerstvo vnitra se o zákaz FNS snažilo od roku 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám