Hlavní obsah

Posílíme vojenskou moc, vzkázal Západu Putin

Moskva
Aktualizováno

Rusko musí posílit svoji vojenskou moc v reakci na aktivizaci Severoatlantické aliance ve východní Evropě. V úterý to po jednání bezpečnostní rady Ruska řekl prezident Vladimir Putin.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Síly NATO podle Putina „demonstrativně posilují“ v oblasti Černého i Baltského moře, a Rusko musí reagovat. „Skupina vojsk NATO na území východoevropských států demonstrativně posiluje, a to i v oblasti Černého a Baltského moře," řekl ruský prezident. Moskva adekvátně odpoví na přibližování vojenské infrastruktury aliance k ruským hranicím.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf Kremlu v té souvislosti už v dubnu upozornil na to, že se mu nelíbí plánované rozmístění prvků amerického protiraketového štítu ve východní Evropě. Varoval tehdy, že to spustí nové závody ve zbrojení a prohlásil, že Moskva bude reagovat. Nyní reagoval stejně: "Protiraketová obrana je útočný systém rozmístěný na periferii.”

Prezident nicméně Rusy v úterý znovu ubezpečil, že jejich bezpečnost a suverenita země přímo vojensky ohroženy nejsou. Moskva by však podle Putina měla reagovat na ekonomické hrozby a umenšit svoji závislost na vnějších faktorech. Zřejmě narážel na sankce, které vůči ruským představitelům a firmám zavedly USA a EU.

Slíbil působit na separatisty

Hlava Ruské federace rovněž přislíbila spolupráci při vyšetřování sestřelení malajsijského boeingu na východní Ukrajině. Putin uvedl, že Rusko čelí naléhání na to, aby působilo na tamní domobranu.

„Budeme dělat vše, co je v našich silách, ale jen ruské kroky nestačí,“ poznamenal a dále vysvětlil, že je třeba, aby Ukrajina přistoupila na nové příměří na východě.

Ruský prezident zároveň odsoudil ofenzivu ukrajinské armády, která v minulých dnech zatlačila povstalce. "Tankový útok na Doněck, provedený v době předání černých skříněk z malajsijského letadla, je nepřípustný," citovala Putina ruská agentura ITAR-TASS. Ke klidu zbraní je podle ruského prezidenta nutno vyzývat nejen povstalce, ale i ukrajinské úřady v Kyjevě.

Putin také nepřímo znovu odmítl nařčení, že za katastrofou boeingu stojí, když prohlásil, že „metody uplatňované na Ukrajině vůči Rusku silami z vnějšku neuspějí“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám