Hlavní obsah

Mezi pozůstalými po obětech havárie boeingu roste zoufalství

– Amsterodam

Nizozemec Hans de Borst začal v neděli v noci psát. „Velice děkuji panu Putinovi, vůdcům separatistů nebo ukrajinské vládě, že zavraždili moji milovanou a jedinou dceru,” začíná první ze sedmi odstavců dopisu, v nichž zoufalý otec vyjádřil svůj smutek a beznaděj z nesmyslné ztráty jediného dítěte. Při pádu boeingu nad Ukrajinou zemřelo 193 Nizozemců a vyjádření mnoha z pozůstalých dávají tušit, že v nich narůstá rozhořčení a hněv.

Foto: Mischa Rapmund, Reuters

Muž s dcerou v Rosmalenu před domem rodiny, jejíž všichni členové zahynuli při pádu boeingu na Ukrajině.

Článek

Jedenapadesátiletý de Borst, který žije na předměstí Haagu, přišel kvůli havárii o sedmnáctiletou dceru Elsemiek. Tragickou zprávu ale slyšeli i příbuzní dalších 192 Nizozemců, kteří byli ve čtvrtek na palubě letu malajsijských aerolinií do Kuala Lumpuru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Země, jež zažila jedno z nejhorších dopravních neštěstí v dějinách, v uplynulých dnech truchlila, nyní ale mezi Nizozemci roste hněv. Pozůstalí musejí přihlížet tomu, jak neuctivě se nakládá s pozůstatky jejich milovaných nebo tomu, jak se novináři přehrabují v jejich osobních věcech.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky sestřeleného letadla

De Borst vyvěsil svůj dopis na Facebooku a dnes ho otiskly i některé nizozemské noviny. „Ten text jsem si dobře promyslel, je tam přesně to, co cítím," řekl jeho autor deníku Algemeen Dagblad. „Elsemiek by příští rok maturovala. Chtěla studovat architekturu na renomované univerzitě v Delftu. A teď tu není."

Kromě smutku cítí otec sedmnáctileté dívky také vztek a bezmoc. „Když vidím, jak opilí separatisté s cigaretou v puse odhánějí mezinárodní pozorovatele, mám z toho pocit hnusu," popisuje de Borst emoce, které v něm vyvolává chaotická situace na místě neštěstí.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Zakryté tělo jedné z obětí

Robbert a Silene Frederikszovi ztratili syna, který byl v letadle spolu s přítelkyní. „Leží tam, někde na poli. Musejí se vrátit zpátky; pane Putine, pošlete mi zpátky moje děti," prosila matka v reportáži televize Sky News.

Nizozemci, kteří se prostřednictvím médií dozvídají, jak se zachází s těly obětí, ztrácejí postupně trpělivost. Bulvární deník De Telegraaf dnes na titulní straně hlásá: Vraťte nám naše občany! a se stejným požadavkem vystupuje stále více lidí i na síti Twitter.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Vlak s ostatky zemřelých

Ačkoli způsob, jímž se na Ukrajině zachází s mrtvými, odsoudila i nizozemská vláda, zůstává jinak velmi obezřetná, co se týče spekulací o vinících havárie. Tvrdá slova na adresu separatistů, kteří podle některých informací letoun sestřelili, a Ruska zaznívají ze Spojených států, ale z Nizozemska zatím ne. Haag totiž stojí před obtížným dilematem a nechce si ukvapenými soudy nikoho znepřátelit. Vyhrožování sankcemi, nebo dokonce vojenským zásahem by mohlo situaci jen zhoršit a návrat ostatků by se dál zkomplikoval, obávají se politici.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky havarovaného boeingu

Nizozemská vláda je tak pod stále větším tlakem. Opozice totiž chce, aby se kabinet choval rozhodněji, a totéž si zřejmě myslí i velká část obyvatel. Hans de Borst mezitím doufá, že si prezident Putin, separatisté a ukrajinská vláda jeho dopis přečtou. A že jim otevře oči. Jeho psaní končí slovy: „S pozdravem, otec Elsemiek Hans de Borst, jehož život je v troskách."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám