Hlavní obsah

Vlak s ostatky mrtvých ze sestřeleného boeingu se vydal na cestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Vlak, v jehož chladicích vozech byly skladovány ostatky obětí ze sestřeleného malajsijského Boeingu 777, se v pondělí navečer po tvrdých vyjednáváních se separatisty vydal na cestu z východoukrajinského města Torez. Uvedl to server BBC.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Vlak s ostatky obětí u Torezu.

Článek

Kancelář ukrajinského prezidenta Petra Porošenka oznámila, že vlak míří přes Doněck do Charkova.

To potvrdil i nizozemský premiér Mark Rutte. Upřesnil, že vlak přepravuje asi dvě stovky pytlů s ostatky. Podle jeho slov pojede přes Doněck ovládaný separatisty a odtud zamíří do Charkova, který kontrolují vládní síly. Tam ostatky převezmou Nizozemci.

„Zabere to hodně času," řekl Rutte a odhadl, že jízda vlaku do Charkova potrvá deset či 12 hodin. Ukrajinské úřady podle něj souhlasily s tím, že identifikace obětí se uskuteční až v Nizozemsku. Na charkovském letišti podle agentury ITAR-TASS už čeká nizozemský nákladní letoun C-130 Hercules.

Úřady předtím oznámily, že byly nalezeny ostatky všech 298 lidí, kteří byli na palubě letadla. Malajsijský premiér Najib Tun Razak následně po jednání s předákem doněckých vzbouřenců Alexandrem Borodajem uvedl, že těla obětí budou dopravena do Nizozemska, odkud boeing letěl.

Černé skříňky dostanou Malajsijci

Razak také doplnil, že ještě v průběhu pondělního večera budou malajsijským zástupcům předány černé skříňky z letounu, které nalezli ukrajinští separatisté.

Proruské povstalce úřady a Západ kritizovaly nejen za to, že zadržovali vlak v Torezu, nýbrž i za to, že s těly neodborně a neuctivě zacházeli. Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman také naznačil, že separatisté mohli se záznamy skříněk manipulovat.

Letoun byl ve čtvrtek sestřelen nad Doněckou oblastí a jeho trosky dopadly v místě, které kontrolují separatisté. Ukrajina ze sestřelení obvinila vzbouřence a Rusko, Moskva zase ukazuje na ukrajinskou armádu. [celá zpráva]

Boje pokračovaly i v pondělí, kdy vládní síly udeřily na Doněck. [celá zpráva]

V okolí místa neštěstí však prezident Porošenko nařídil klid zbraní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám