Hlavní obsah

Je to spíš úklid než vyšetřování, kritizuje chaos u trosek australský premiér

Novinky,
Kyjev
Aktualizováno

Záchranáři objevili v troskách letounu zříceného na východě Ukrajiny už 251 těl a dalších 86 částí těl. Ostatky jsou skladovány v chladicích vagónech, nakládání s nimi ale blokují proruští separatisté, kteří na nádraží ve městě Torez zdržují vlak a odmítají ho vydat. Situaci tvrdě kritizuje australský premiér, vyslal tam tým vyšetřovatelů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohledávání trosek letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Ve vlaku jsou naloženy ostatky asi 200 lidí. OBSE se separatisty vyjednává, aby vlak vydali Ukrajincům. Na místo zatím míří další, do nějž se budou dávat těla dalších obětí.

Nechat tyto lidi (separatisty) ovládat místo (dopadu) je jako nechat zločince kontrolovat místo činu.
australský premiér Tony Abbott

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to naprosto chaotická situace,“ uvedl australský premiér Tony Abbott k tomu, jak se zajišťují trosky a těla. Podle něj jde spíš „o úklid zahrady než forenzní vyšetřování“.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Muž o vlaku, kde jsou naložena těla obětí

Austrálie vyslala na Ukrajinu velitele letectva Anguse Houstona s pětačtyřicetičlenným týmem, aby dohlížel na vyzvedávání těl a zajistil spravedlnost, protože na palubě bylo 37 Australanů. Většinu obětí tvořili Nizozemci.

Australský premiér požaduje, aby kontrolu nad místem nehody převzaly od separatistů úřady. „Nechat tyto lidi ovládat místo (dopadu) je jako nechat zločince kontrolovat místo činu.“

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ukrajinští havíři prohledávají oblast pádu boiengu Malaysia Airlines

Místo pádu letadla by měly prozkoumat mezinárodní týmy, ty se na místo teprve sjíždějí. Abbott také dal najevo obavy, zda Rusko zajistí plný a neomezený přístup na místo.

Putin nepřímo viní Kyjev

V rozhovoru s Putinem se Abbott otázce viny nevěnoval. Ruský prezident v pondělí prohlásil, že by k neštěstí nedošlo, kdyby Kyjev nepokračoval ve vojenské operaci proti povstalcům: "S jistotou lze říci, že kdyby 28. června nebyly na Ukrajině obnoveny bojové akce, k tomuto neštěstí by určitě nedošlo. V souvislosti s tím nikdo nesmí, nemá právo využívat toto neštěstí k dosažení sobeckých politických cílů."

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Člen mise OBSE u těl obětí na cilnici u vsi Hrabove

Putin současně vyzval separatisty, aby umožnili přístup mezinárodních odborníků na místo neštěstí a zajistili bezpečnost pro jejich práci: "Je nezbytné udělat vše k zajištění bezpečnosti práce mezinárodních expertů na místě tragédie," uvedl prezident. Zdůraznil, že je třeba zajistit "úplnou, absolutní bezpečnost" mezinárodní komise vytvořené pod záštitou Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

Malajsijské dopravní letadlo sestřelila raketa, kterou zřejmě vypálili separatisté. Na jeho palubě bylo 298 lidí, všichni zemřeli. Trosky dopadly do Doněcké oblasti kontrolované separatisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pozorovatelé OBSE kontrolují chladicí vagóny s těly obětíVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám