Hlavní obsah

Nizozemsko má podíl na masakru ve Srebrenici

Haag
Aktualizováno

Nizozemsko nese část viny za masakr v bosenské Srebrenici v roce 1995. Plyne to ze středečního verdiktu nizozemského občanského soudu v Haagu, který vyhověl žalobě ze strany pozůstalých z organizace Srebrenické matky.

Foto: Amel Emric, ČTK/AP

Bosenská žena mezi náhrobky obětí masakru ve Srebrenici

Článek

"Stát je odpovědný za ztrátu, kterou utrpěli příbuzní mužů deportovaných Srby z budov Dutchbatu v Potočari odpoledne 13. července 1995," konstatoval soud. Proces začal v dubnu. [celá zpráva]

Dutchbat bylo zkrácené označení nizozemského praporu působícího v Bosně pod velením OSN.

Podle soudu nizozemští vojáci v silách OSN předali tři sta Bosňáků (dříve bosenských muslimských), mužů a chlapců, z takzvané bezpečné zóny OSN do rukou bosenskosrbských jednotek. Bosňáci přišli na nizozemskou základnu v Potočari, kde hledali bezpečí. Postupující bosenskosrbské síly prováděly etnické čistky.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bosenské ženy se účastní masového pohřbu 175 nově identifikovaných obětí masakru ve Srebrenici

Vojáci OSN je předali do rukou bosenských Srbů s tím, že budou v bezpečí. Už loni nizozemský soud uvedl, že je země vinna za smrt tří Bosňáků v Srebrenici.

Během války se Bosňáci z okolí Srebrenice stahovali do města, kde hledali bezpečí pod ochranou jednotek OSN. Spojené národy město v roce 1993 vyhlásily za bezpečnou oblast. Padla v roce 1995, když se síly OSN nebránily. Při etnické čistce ve městě zahynulo na 8000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám