Hlavní obsah

Separatisté na Ukrajině hrozí protiútokem

– Kyjev/Moskva

Protiútokem pohrozil v úterý premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj. Separatisté v posledních dnech utrpěli několik porážek, ztratili města Slavjansk a Kramatorsk. Území pod jejich kontrolou se výrazně zmenšilo a Kyjev uvádí, že má překvapivý plán na dobytí Doněcku, kam se stáhly tři tisícovky separatistů vyzbrojených i těžkou technikou.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci na kontrolním stanovišti u Slavjansku

Článek

„Nepřipravujeme se na obléhání, připravujeme se k akci,“ řekl Borodaj serveru gazeta.ru. Podle něj porážky ve Slavjansku a Kramatorsku umožnily zkoncentrovat síly a zavést jednotné velení.

„Igor Strelkov je velícím důstojníkem. Bude plně zavedeno přímé vertikální velení ve všech jednotkách, které s větším či menším úspěchem koordinuji,“ dodal Borodaj. Separatisté mají ve výzbroji tanky, obrněné transportéry i raketomety.

Separatisté v obklíčení

Štáb ukrajinské Protiteroristické operace (ATO), kterému od úterý nově velí Vasyl  Grycak, uvedl, že má plán na osvobození Doněcku a Luhansku z rukou separatistů. „Je tu plán, který schválil prezident Ukrajiny, podle kterého bude uskutečněna operace s cílem osvobodit tato města,“ řekl tiskový mluvčí Rady pro národní bezpečnost a obranu Andrij Lysenko. „Detaily tohoto plánu se nezveřejňují, je důležité byl nepříjemným překvapením pro teroristy,“ dodal.

Podle Lysenka nemohou separatisté získat posily: „Nyní jsou všechny cesty do těchto měst uzavřené, stojí na nich kontrolní stanoviště sil ATO.“

Doněcké úřady si mezitím dělají starosti, že vojenská operace může mít pro město tragické následky. Letectvo a dělostřelectvo by prý mohly způsobit ekologickou katastrofu, protože při přerušení dodávek elektřiny hrozí zatopení šachet a voda může vystoupat až na povrch. Starosta Olexandr Lukjančenko podle listu Ukrajinska pravda v této souvislosti řekl, že mu Porošenko slíbil, že v Doněcku ”se nebudou uplatňovat stejné metody jako ve Slavjansku, Kramatorsku a Luhansku”.

Dodal, že Porošenko nabídl separatistům jednání ve Svjatigorsku, který je pod kontrolou vládních sil. Borodaj to ale odmítl. ”Nemyslím si, že tam pojedeme. Není to bezpečné,“ uvedl. Podle něj je možné jednat přímo v Doněcku nebo v Rusku či v Bělorusku.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov je zklamán, že zástupci separatistů z Donbasu nebyli přizváni v neděli k rozhovorům kontaktní skupiny, kterou tvoří představitelé Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, i když uznal, že by se tam z obklíčení těžko dostali.

Lavrov kritizuje neochotu Kyjeva vyhlásit příměří

Lavrovovi vadí, že příměří může být nastoleno až po provedení všech částí mírového plánu Petra Porošenka. Příměří je v něm podmíněno tím, že milice separatistů musejí složit zbraně, což podle něj de facto znamená vzdát se.

Ministr obrany Valerij Heletej v úterý zdůraznil, že jednostranné příměří ukrajinských sil zapojených do ”protiteroristické operace” už vyhlašováno nebude. „Prezident to řekl jasně. Jakékoli rozhovory budou nyní možné pouze tehdy, až povstalci definitivně složí zbraně,” dodal v komentáři poskytnutém listu Ukrajinska pravda. [celá zpráva]

Ruský zástupce v OBSE Andrej Kelin uvedl, že Rusko plánuje kvůli pokračujícímu zásahu ukrajinských sil svolat krizové zasedání OBSE. Podle Moskvy hrozí, že pokračující operace způsobí humanitární katastrofu.

Lavrov varoval, že situace na východě Ukrajiny příliš připomíná situaci v Bělehradě v roce 1999 před zahájením náletů NATO.

Na bezpečnost dohlédnou posádky

Ministr vnitra Arsen Avakov uvedl, že všechna osvobozená města budou odminována. Obyvatelé mají informovat, kde byly položeny miny. Dodal, že ve městech zůstanou posádky, které budou zajišťovat jejich bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám