Hlavní obsah

V Maďarsku byl v hovězím mase objeven antrax, pět lidí je v nemocnici

Novinky, ivi
Budapešť
Aktualizováno

Pět Maďarů je na pozorování v nemocnici poté, co byl ve vzorcích hovězího zjištěn antrax. Panují obavy, že se snětí slezinnou nakazili, uvedla v pátek BBC.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie antraxu (Bacillus anthracis)

Článek

Bakterie antraxu (Bacillus anthracis) byly zjištěny ve zmrazeném mase dvou kusů hovězího dobytka, které byly nelegálně poraženy na farmě ve městě Tiszafured ležícím asi 160 km východně od Budapešti.

Hospitalizovaní se podrobují antibiotické léčbě. Agentura MTI uvedla, že místní úřady upozornily obyvatele na hrozící nebezpečí. Bývalý státní tajemník ministerstva zemědělství Zoltán Gőgös v televizi ATV prohlásil, že nákaza může pocházet z hovězího dobytka dovezeného z Rumunska.

Nelegální jatka úřady uzavřely. Zahájily rovněž vakcinaci dobytka v okolních farmách. „Bezprostřední nebezpečí už nehrozí,“ uvedl ve svém prohlášení úřad pro ochranu veřejného zdraví.

Tři formy sněti 

Vysoce nakažlivá sněť slezinná má tři formy. Nejnebezpečnější je plicní, která má podobné příznaky jako zápal plic. Střevní se projevuje zvracením a krví ve zvratcích i ve stolici. Při kožní se na pokožce vytvářejí nekrotické vředy.

Bacillus anthracis žije normálně v půdě. Vytváří endospory, které jsou schopné přečkat dlouhodobě nepříznivé podmínky, což zvyšuje nebezpečnost nemoci.

Několikrát se zkoušelo využít antrax jako bakteriologickou zbraň.

Proti nemoci lze očkovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám