Hlavní obsah

„Koňak k snídani“. Bonvivánství favorita na šéfa Evropské komise budí obavy

Brusel

Lásku k pití bývalého lucemburského premiéra Jeana Clauda Junckera, který je nejžhavějším kandidátem na post předsedy Evropské komise, prý v noci na pátek probírali nejvyšší představitelé zemí Evropské unie. Obávají se, že by Junckerovo bonvivánství mohlo mít negativní dopad, uvedl britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Jeanu-Claudu Junckerovi připaluje cigaretu nizozemský ministr financí Gerrit Zalm (vpravo). Archivní snímek z roku 2004

Článek

Junckera se snažil jako „starou strukturu“ prosazující centralizaci EU zablokovat britský premiér David Cameron, ale před zasedáním EU se zdálo, že tento politik tlačený evropskými lidovci zřejmě získá dostatečnou podporu.

Nyní ale Junckera ohrožuje to, s jakou chutí si dával alkohol, o čemž se běžně mluvilo v bruselských kuloárech. Jeden vysoký diplomatický zdroj dokonce uvedl, že si dával „koňak k snídani“.

Nyní se ale podle britského euroskeptického listu The Daily Telegraph poprvé projednával jeho životní styl na zasedání špiček EU: „Jeho konzumace alkoholu byla zmíněna několika vůdci od voleb do (euro)parlamentu,“ řekl evropský diplomat v Bruselu. Další zdroj z Evropské komise to potvrdil.

Juncker je podle různých druhů také náruživým kuřákem, který si zapaluje jednu od druhé. Prý se několikrát snažil změnit zákony ohledně kouření v budovách EU. Zdroj blízký Junkerovi, který se zúčastnil unijních summitů, ale vše popírá: „Je to docela směšné a na sto procent nepravdivé. Nikdy se o tom nemluvilo.“

Juncker ovšem od čtvrtka čelí ještě dalšímu tlaku kvůli tomu, že odmítl zveřejnit své vysoké příjmy z privátních přednášek. List Süddeutsche Zeitung uvedl, že ho najaly nejméně čtyři společnosti, aby přednášel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám