Hlavní obsah

Slovensko zneplatnilo doklady srbskému narkobaronovi

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenské ministerstvo vnitra ve středu zneplatnilo slovenské doklady údajnému balkánskému drogovému králi Dragoslavu Kosmajacovi. Slovenské občanství mu bylo uděleno v roce 2004.

Srbský narkobaron získal slovenský pasVideo: TV Markíza

 
Článek

„Pokud by chtěl s těmito doklady překročit hranice, bude pravděpodobně zadržen,“ uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Ministr se rovněž pokusí najít viníky, kteří srbskému narkobaronovi slovenské doklady vydali.

„Bude to těžké. Od roku 2007 má odbor zcela nové vedení,“ dodal Kaliňák.

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák trvá na tom, aby se případ podrobně vyšetřil. Upozornil, že pod dokumentem, na jehož základě srbský narkobaron získal slovenské občanství, musí být někdo podepsaný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničních věcí Slovenské republiky Miroslav Lajčák

„Já jako člověk, který zastupuje Slovensko v zahraničí, se stydím za to, že se našli lidé, kteří byli ochotni prodat čest a jméno této země za to, aby takovýto lidé dostali slovenské pasy,“ dodal Lajčák pro televizi Markíza. „Nemám pochybnosti, že na tom někdo pořádně vydělal,“ neskrýval pobouření.

Kosmajac má mít v Bratislavě také trvalý pobyt. Od roku 2007 prověřuje žadatele o slovenské občanství i tajná služba. V roce 2004 se však ještě k těmto záležitostem nevyjadřovala.

Slovenské občanství má také kosovský Albánec Baki Sadiki, který si na Slovensku odpykává 22letý trest za obchod s heroinem.

Reklama

Výběr článků

Načítám