Hlavní obsah

Je třeba prodloužit příměří na Ukrajině, řekl Putin ve Vídni

– Vídeň • Aktualizováno

Prezident Ruska Vladimir Putin v úterý diskutoval ve Vídni se svým protějškem Heinzem Fischerem o prodlouženém týdenním klidu zbraní na Východě Ukrajiny. Podle Putina by se měly uskutečnit další rozhovory mezi oběma znepřátelenými stranami. Proti ruskému prezidentovi ve Vídni demonstrovaly asi dvě stovky lidí, mezi nimi i Češi.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Putin se vyslovil ve Vídni pro prodloužení příměří na Ukrajině.

Článek

Zastavení palby na východě Ukrajině je součástí mírového plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, které kromě západních státníků už o víkendu podpořil i Putin.

I po pátečním vyhlášení jednostranného klidu zbraní a pondělním prohlášení o příměří mezi povstalci a armádou na východě Ukrajiny pokračovaly ozbrojené srážky. V úterý proruští separatisté u východoukrajinského Slavjanska navzdory příměří podle ukrajinské armády sestřelili vojenský vrtulník, devět lidí na palubě zřejmě zahynulo. [celá zpráva]

Dohodu o příměří v pondělí v Doněcku uzavřeli zástupci kyjevského ústředního vedení s představiteli doněcké a luhanské "lidové republiky".

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Rusky prezident Vladimir Putin s jeho rakouským protějškem Heinzem Fischerem ve Vídni.

Putin ve Vídni uvítal, že se zástupci Kyjeva se separatisty vůbec poprvé setkali. Podle něj snahy o ukončení konfliktu musí provázet zásadní jednání mezi kyjevskou vládou a povstalci.

Dvě stovky demonstrantů

Přítomnost Putina ve Vídni vyvolala podle agentury APA i pokojný protest asi dvou stovek lidí na Náměstí hrdinů.

"Pokládáme za nevhodné, že je Putin přijímán. Především program jeho pobytu vyvolává dojem, že všechno se vrací do obvyklých kolejí, jako by se nic nestalo," kritizovala návštěvu Rakouska šéfka organizace Demokratická Ukrajina Anna Jarotská s poukazem na podpis rakousko-ruských hospodářských smluv, včetně smlouvy mezi koncerny OMV a Gazprom a o budování plynovodu South Stream.

"Člověk má pocit, že se tu prodávají lidská práva za plyn," dodala Jarotská.

Demonstrace se podle APA zúčastnili kromě místních Ukrajinců i Rakušané, Češi, Slováci, Poláci, Gruzíni a Čečenci.

OBSE by měla dohlížet na situaci 

Putin se v úterý má ve Vídni setkat mimo jiné i s úřadujícím předsedou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Didierem Burkhalterem.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se v úterý při návštěvě Kyjeva vyslovil pro to, aby OBSE dohlížela na dodržování příměří na východní Ukrajině.

Předpokladem však je propuštění osmi unesených pozorovatelů, zadržovaných už téměř měsíc proruskými separatisty. Rozšířené mise OBSE by se prý mohlo zúčastnit i Rusko.

Reklama

Související články

Navzdory příměří se na Ukrajině bojuje

Přestože ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek vyhlásil jednostranné příměří, boje na východě Ukrajiny pokračují. V noci byly napadeny tři pohraniční...

Výběr článků

Načítám