Hlavní obsah

Vraždu lovce mafiánů objasnili po sto letech

– Řím
Novinky, rei

Italské policii se podařilo vyřešit vraždu newyorského policisty a lovce mafie Giuseppeho „Joea“ Petrosina v Palermu v roce 1909. V rozhovoru, který vyšetřovatelé odposlouchávali, vyzradil vraha jeho příbuzný. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Giuseppe Joe Petrosino

Článek

Případ zůstával nevyřešený do minulého víkendu, během něhož policie v Palermu pozatýkala 95 lidí podezřelých z napojení na mafii.

Policejní odposlech zachytil konverzaci jednoho z nich. Devětadvacetiletý Domenico Palazzoto se v hovoru zmínil o sto let staré vraždě Petrosina. „Strýc mého otce, který se jmenoval Paolo Palazzoto, stál za prvním zabití policisty v Palermu. Zavraždil prvního policajta v Palermu, zabil Joea Petrosina,“ prohlásil tento syn bývalého bosse mafie Cosa Nostra, který nyní čelí podezření z vydírání a spolupráce s podsvětím.

Petrosino byl vyslán na Sicílii v březnu 1909 v utajení. Měl prověřit vazby mezi tamní mafií s americkou organizací Černá ruka, která se zaměřovala na italské imigranty v USA. O jeho misi se ale dozvěděla média a informovala o ní.

Petrosino se přesto odmítl vrátit v domnění, že na Sicílii nikdo policistu nezabije. Mýlil se. O pár dnů později ho na předměstí Palerma přepadli neznámí útočníci, jimž se marně bránil s revolverem. Petrosino po čtyřech střelných zásazích zemřel.

Jeho rodinu nynější odhalení vraha potěšilo i šokovalo. „Jsem šťastný, že italská policie nikdy pátrání nevzdala. Je ubohé, že se ten člověk chlubil tím, že jeho příbuzný je vrah. To je odporné, že je na to někdo pyšný, ale asi to mají v rodině,“ komentoval pro deník The New York Post Petrosinův prasynovec Joseph.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám