Hlavní obsah

Na Ukrajině explodoval plynovod, kterým proudí plyn ze Sibiře do Evropy

Kyjev
Aktualizováno

Na východě Ukrajiny u města Lochvycja v úterý vybuchl plynovod, kterým proudí ruský plyn ze Sibiře do Evropy. Při explozi nebyl nikdo zraněn. S odkazem na prohlášení ministerstva vnitra to uvedla agentura Interfax-Ukrajina. Dodávky suroviny do Evropy přerušené nebyly.

BEZ KOMENTÁŘE: Údajné záběry hořícího plynovodu u města Lochvycja

 
Článek

„Zpráva o výbuchu přišla v 14.20. Naštěstí tam nebyli žádní zranění,“ citovala z prohlášení agentura.

Výbuch se udál v poli u města Lochvycja asi 200 kilometrů na východ od hlavního města Kyjeva. Nejbližší domy se od místa nacházejí v kilometrové vzdálenosti. Po výbuchu vyšlehly plameny do výše zhruba 200 metrů, popsali svědkové.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Lochvycja

Místní lidé mají podle televize Espreso podezření na sabotáž a terorismus. „Sám vybuchnout nemohl," uvedli.

Podle vedení ruské plynárenské společnosti Gazprom výbuch nepřerušil dodávky plynu do Evropy. Surovina prý směřuje na západ jiným potrubím položeným souběžně. Informaci potvrdila i ukrajinská společnost Ukrtransgaz, která je správcem plynovodního systému.

Plynovod explodoval daleko od Doněcké a Luhanské oblasti, kde už řadu týdnů trvají boje mezi armádou a proruskými povstalci.

Potrubí překračuje rusko-ukrajinskou hranici v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny a opouští ji v Užhorodě. Odtud plyn směřuje dál na západ přes kompresorové stanice na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Rumunskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám