Hlavní obsah

Španělská policie zlikvidovala buňku náborářů Islámské fronty

Madrid
Aktualizováno

Osm lidí podezřelých z toho, že rekrutovali radikály pro boj v Sýrii a Iráku, pozatýkala v pondělí španělská policie. Razie proběhla brzy ráno v Madridu. Šéfem skupiny je údajně Španěl marockého původu propuštěný z americké věznice Guantánamo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Španělsku zadrželi náboráře radikálů pro boj v Iráku a SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Šest dalších zatčených jsou podle dosud nepotvrzených zpráv španělských médií Maročané a jeden Argentinec.

Španělský vůdce buňky byl jako podezřelý z terorismu několik let vězněný v Guantánamu na Kubě. Zadrželi ho v Afghánistánu, pro nedostatek důkazů byl ale v roce 2005 propuštěn a poslán zpátky do Španělska.

Všichni zatčení jsou podezřelí, že rekrutovali radikály, kteří se měli připojit k sunnitským ozbrojencům z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL). Ti v posledních dnech vedou úspěšnou ofenzívu v Iráku proti tamní vládě a ovládli velkou část území na severu a západě země. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Bojovníci ISIL u Mosulu

Španělská policie podle BBC zároveň pátrá po bratrovi jednoho z atentátníků, kteří v roce 2004 zaútočili bombami v Madridu na čtyři vlaky. Zemřelo tehdy 191 lidí.

S vysíláním stovek islamistů do bojů v oblasti Sýrie se potýkají i další evropské státy, především Francie a Británie. Bezpečnostní úřady navíc upozorňují, že tito islámští radikálové představují po návratu do Evropy vážnou teroristickou hrozbu.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

ISIL se k bojům v Sýrii připojila loni. Vyznává ideologii islámské teroristické sítě Al-Káida.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám