Hlavní obsah

Kosovská opozice se spojila, chce zabránit Thaçimu vytvořit vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosovské opoziční strany se v úterý spojily a oznámily svůj plán na vytvoření nové vlády. Chtějí tak zabránit tomu, aby již potřetí v řadě sestavoval kabinet dosavadní premiér Hashim Thaçi. Jeho Demokratická strana Kosova (PDK) sice vyhrála nedělní předčasné volby, nicméně čeká ji obtížné hledání koaličních partnerů.

Foto: VISAR KRYEZIU, ČTK/AP

Hashim Thaci se svou manželkou Lumnije

Článek

Na předsedu vlády na příští čtyři roky opozice navrhuje Ramushe Haradinaje, někdejšího velitele povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), kterého Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) zbavil obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Zda bude mít Haradinajovo Spojenectví pro budoucnost Kosova (AAK) možnost sestavit vládu dříve než Thaçiho PDK, nebylo jasné. Dosavadní vládní strana s tím nesouhlasí. "Ústava jasně říká, že mandát sestavit vládu náleží vítězi voleb, což je v tomto případě PDK," uvedla Demokratická strana Kosova ve svém prohlášení. "Porušují ústavu," doplnil pak dosluhující místopředseda kosovské vlády Hajredin Kuçi.

PDK nedělní volby, které doprovázela velmi nízká volební účast, vyhrála se ziskem 31 procent hlasů. Haradinajova AAK vytvořila spojenectví s Demokratickým svazem Kosova (LDK), který skončil druhý, a rovněž s odpadlíky z Thaçiho strany.

Nacionalistické hnutí Sebeurčení, které skončilo třetí, již uvedlo, že výše zmíněnou koaliční vládu podpoří. "Nebude už žádná třetí Thaçiho vláda," prohlásil vůdce této strany Albin Kurti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám