Hlavní obsah

Van Rompuy dostal Cenu Karla Velikého za zásluhy o unii

– Cáchy

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy ve čtvrtek vyzval evropské vlády a Evropskou unii k větší citlivosti vůči pocitům občanů. Evropa je často vnímána jako vetřelec, řekl Van Rompuy v německých Cáchách, kde mu byla za zásluhy o sjednocení Evropy předána Cena Karla Velikého.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy

Článek

Unijní prezident při přebírání jednoho z nejprestižnějších evropských ocenění komentoval i výsledek voleb do Evropského parlamentu z minulého týdne. V nich výrazně posílily euroskeptické či protievropské a populistické strany. [celá zpráva]

Evropu, která podle Van Rompuye otvírá mnohé šance, prý řada lidí vnímá jako "nežádoucího vetřelce". Končící šéf Evropské rady a bývalý belgický premiér také EU vyzval k většímu respektování místních zvyklostí, což podle něj platí o sociální oblasti, tradicích i o "místně vyráběném sýru".

"Evropa nemá být vnímána jen jako místo svobody pohybu, ale také jako vlast," prohlásil Van Rompuy.

Za přítomnosti premiérů z Ukrajiny Arsenije Jaceňuka, Moldavska Iurie Leancy a Gruzie Irakliho Garibašviliho rovněž označil za "nepřijatelnou" destabilizaci regionu Ruskem, a to tím spíš, že "tato velká země plně náleží k evropské civilizaci, evropské kultuře".

Cenu Karla Velikého v minulosti obdrželi například tehdejší prezidenti Václav Havel, François Mitterrand nebo Bill Clinton, ale také třeba bývalý německý kancléř Helmut Kohl. Loni ji dostala litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám