Hlavní obsah

Rusko by mohlo na Ukrajině uspět i jinak než invazí, myslí si velitel NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa
Aktualizováno

Rusku není třeba armádní invaze na východ Ukrajiny, svých cílů by mohlo spíše dosáhnout prostřednictvím nekonvenčních sil, snažících se vyvolat nepokoje. To si myslí vrchní velitel sil Severoatlantické aliance Philip Breedlove. Podle něj je naprosto falešné tvrzení Moskvy, že na východní Ukrajině působí pouze ukrajinští povstalci.

Foto: Profimedia.cz

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove

Článek

"Vzpomeňte si, jak (ruský prezident Vladimir) Putin popíral přítomnost (vojáků) na Krymu, a teď ji přiznává. Stejné to časem bude s Ukrajinou," poznamenal. "Přesně to, co jsme viděli na Krymu, se zrcadlí i na východní Ukrajině," dodal. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko shromáždilo desítky tisíc vojáků u hranic s Ukrajinou, čímž vyvolalo obavy, že by Moskva mohla vyslat pozemní síly na ochranu etnických Rusů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bezpečnostní akce ukrajinské armády na východě zeměVideo: Reuters

Minulý týden věřil spíše v invazi

Breedlove uvedl, že ještě před týdnem pokládal za nejpravděpodobnější vojenskou reakci Ruska vyslání vojáků na jižní Ukrajinu a zajištění pozemního spojení s Krymským poloostrovem před případným ovládnutím Oděsy a dalším postupem na západ k Moldavsku a Podněstří.

"Řekl bych, že dnes to nepokládám za nejpravděpodobnější chování. Myslím, že Putin může být schopen naplnit své cíle na východní Ukrajině, aniž by vyslal své jednotky přes hranice. Teď si myslím, že (Putin) nejspíše bude dál dělat to, co dělá: diskreditovat (ukrajinskou) vládu, vytvářet nepokoje, režírovat separatistické hnutí," řekl.

Rusko popírá, že by mělo na východě Ukrajiny své agenty a vojáky. Parlament nicméně dal Putinovi svolení k případnému vyslání armády přes hranici. Putin doufá, že tohoto práva nevyužije. Současné nasazení ukrajinské armády proti separatistům však Moskva odsoudila – podle ní pohřbila dohody z Ženevy o řešení krize. Nově se pak v neděli Putin v telefonátu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou shodli, že je na Ukrajině nutný mezinárodní zásah.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Generál Breedlove na vyzvání politických špiček NATO minulý měsíc připravil posílení ochrany aliančního území na východě. Posílena byla pozemní, vzdušná i námořní obrana, což se mimo jiné projevilo ve vyslání bojových letadel do Polska a výsadkářů do Lotyšska či vojenských lodí do Černého moře. Rusko zase podle agenturních zpráv vysílá strategické bombardéry k letům u hranic a nad Krymem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám