Hlavní obsah

Proruští separatisté v Doněcku vyzvali k bojkotu prezidentských voleb

Kyjev

K bojkotu předčasných prezidentských voleb na Ukrajině vyzvalo vedení samozvané „Doněcké lidové republiky”. Hlasování je naplánováno na 25. května. Novinářům v Doněcku to ve čtvrtek oznámil představitel proruských vzbouřenců Denis Pušilin.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Obyvatel Doněcku s ruskou vlajkou v ruce

Článek

"Pokud jde o prezidentské volby, budeme je samozřejmě ignorovat," řekl Pušilin. "Jak bychom se mohli účastnit voleb, které se fakticky konají u sousedů, a nikoli u nás?" dodal s tím, že na Ukrajině je dnes nemožné zvolit prezidenta, který by uspokojil požadavky východu i západu země.

Místo prezidentských voleb chtějí radikálové v Doněcké oblasti uspořádat referendum o "státní samostatnosti". Pušilin předpokládá, že v oblasti je zhruba 3,5 miliónu oprávněných voličů, z nichž se do referenda zapojí nejméně 60 procent. O očekávaném výsledku se nezmínil.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Mluvčí samozvané „Doněcké lidové republiky” Denis Pušilin

Referendum se má uskutečnit nejpozději 11. května a souběžně s Doněckou ho možná uspořádá i sousední Luhanská oblast, řekl Pušilin.

Ve volbách pohořel

Třiatřicetiletý Pušilin, který byl podle agentury Reuters v minulosti zapleten do organizování pyramidových her na Ukrajině, se aktivně zúčastnil parlamentních voleb v roce 2012, v nichž získal mizivé procento hlasů. Podle ukrajinské volební komise mu odevzdalo hlas 77 voličů. Na výsluní politické scény ho nyní vynesl radikální proruský program.

Pokud se většina voličů pro státní svrchovanost vysloví, dá to podle Pušilina radikálům právo "navázat federativní nebo konfederativní vazby na kterýkoli stát včetně Ruska nebo Ukrajiny". Teoreticky je prý možné, že Donbas bude samostatným státem.

Reklama

Související články

Ukrajina požádala MMF o pomoc

Ukrajina předala oficiálně žádost o úvěr Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Potvrdil to ve středu ministr financí Oleksandr Šlapak.

Výběr článků

Načítám