Hlavní obsah

USA hrozí Rusku dalšími sankcemi

Moskva/Washington

Spojené státy rozšíří protiruské sankce, pokud Moskva nepřispěje ke snížení napětí na východě Ukrajiny. Podle agentury Reuters to řekl šéf americké diplomacie John Kerry během úterního telefonátu se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Ruský ministr v tomtéž rozhovoru podle agentury ITAR-TASS poukázal na nutnost „svědomitého plnění” dohod dosažených minulý týden na schůzce ministrů v Ženevě.

Foto: ČTK/AP

Ministři zahraničních věcí USA a Ruska John Kerry (vlevo) a Sergej Lavrov.

Článek

Ministr Kerry dal najevo znepokojení nad nedostatkem ruské aktivity, která by vedla ke zmírnění napětí na východě Ukrajiny. „Vyzval Rusko, aby zmírnilo rétoriku vyostřující napětí, zapojilo se do diplomatické spolupráce s OBSE a ukrajinskou vládou a vydalo veřejná prohlášení vyzývající ty, kteří okupují (úřední) budovy, ke složení zbraní a kapitulaci výměnou za amnestii,” řekl přední vládní činitel agentuře Reuters o obsahu telefonátu.

Pokud nedojde k pokroku v uplatňování ženevských dohod z minulého týdne, zesílí Washington sankce. Ty se zatím týkají skupiny elitních ruských činitelů a bohatých podnikatelů spjatých s prezidentem Vladimirem Putinem, kterým USA nevydávají víza a zmrazily konta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Radikálové mají vlastní podmínky

Lavrov v telefonátu Kerrymu řekl, že vina leží na kyjevské vládě, která nechce odzbrojit radikální nacionalisty z Pravého sektoru. Ukrajina by podle ruského ministra měla zahájit ústavní reformu a přestat stíhat aktivisty na jihovýchodě země.

Ženevské dohody předpokládají zastavení násilných akcí, vyklizení násilně obsazených objektů, odevzdání nezákonně držených zbraní, amnestii pro povstalce a reformu ústavy. Z jejich nedodržování jsou obviňováni spíš proruští radikálové, kteří si pro naplnění ženevských ujednání kladou své vlastní podmínky, zejména demisi vlády a vyhlášení referenda o sebeurčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám