Hlavní obsah

Americký viceprezident podpořil kyjevskou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Americký viceprezident Joe Biden při úterní návštěvě Kyjeva podle BBC v parlamentu řekl, že USA stojí po boku nové ukrajinské vlády, která čelí ponižujícím hrozbám. Jednal také s premiérem Arsenijem Jaceňukem a Oleksandrem Turčynovem, ten je pověřen vykonáváním funkce hlavy státu.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Americký viceprezident Joe Biden (vlevo) s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem

Článek

Za další provokace Rusko zaplatí, opatření povedou k izolaci Moskvy, řekl Biden na tiskové konferenci. Dodal, že "čas se krátí" a je třeba, aby Moskva v souvislosti s Ženevou místo slov přikročila k činům.  Biden také zopakoval, že Spojené státy neuznávají anexi Krymu a vyzval Moskvu, aby stáhla od ukrajinských hranic své vojáky.

Biden však také řekl, že Ukrajina čelí znepokojujícím problémům, a zdůraznil, že je potřeba, aby nová vláda a úřady bojovaly se všudypřítomnou korupcí. Poslancům řekl, že možnost vytvořit jednotnou Ukrajinu mají ve svých rukou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rovněž zopakoval dřívější americkou nabídku pomoci Ukrajině se zajištěním energetické bezpečnosti. Washington mezitím nabídl další pomoc, která doplní již dohodnuté podpůrné programy. USA podle něj poskytnou Ukrajině ke stávající pomoci ještě 50 miliónů dolarů (miliardu Kč) pro ekonomické a politické reformy. Také dodají vojenská auta a vysílačky.

Slovní přestřelky

V pondělí Rusko obvinilo kyjevskou vládu, kterou neuznává, že porušuje dohodu z Ženevy, protože nepokročila v odzbrojování nelegálních skupin, zejména Pravého sektoru. Kyjev poté obvinil Rusko z destabilizace situace na Ukrajině.

Foto: Sergei Supinsky, ČTK/AP

Americký viceprezident Joe Biden (vlevo) se zdraví s předsdou ukrajinského parlamentu Oleksandrem Turčynovem.

Z podněcování krize se už dříve ve vzájemném telefonátu obviňovali ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov. Ruský ministr naléhal na Kerryho, aby zapůsobil na Kyjev a „zabránil horkým hlavám v podněcování krvavého konfliktu“.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Kerry „naléhal na Rusko, aby uplatnilo konkrétní kroky, které by pomohly naplnění ženevské dohody, včetně veřejné výzvy k separatistům, aby opustili nezákonně okupované budovy a kontrolní stanoviště“.

Reklama

Související články

Janukovyč žije v Soči, tvrdí ruský tisk

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který v únoru uprchl do Ruska po tříměsíčních protestech proti jeho režimu, se prý nachází v ruském...

Putin chce z Krymu udělat ráj hazardu

Ruský prezident Vladimir Putin představil návrh zákona na vytvoření zóny hazardních her na anektovaném Krymu. V Rusku se hazard ze zákona může provozovat ve...

Výběr článků

Načítám