Hlavní obsah

Papež v poselství Urbi et orbi vyzval k míru a popřál lidem dobrou chuť

– Řím • Aktualizováno

Na Svatopetrské náměstí v Římě dorazily v neděli desetitisíce lidí. Papež František tam sloužil mši, kterou zakončil poselstvím Urbi et orbi (Městu a světu). Vyzval k míru ve světě, zmínil především Ukrajinu a Sýrii. Požehnání zakončil neformálně, když lidem popřál dobrou chuť k velikonočnímu obědu.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František při bohoslužbě na Náměstí svatého Petra ve Vatikánu

Článek

Papež svět vyzval, aby se snažil o mírové řešení konfliktů - zmínil například Sýrii, Irák, Středoafrickou republiku, Nigérii či Ukrajinu. Vzpomněl ale i na lidi bojující s nejrůznějšími epidemiemi, například na nakažené virem ebola v africké Guineji.

"Žádáme tě, Pane, abys ukončil veškeré války a konflikty, velké i ty malé, staré i ty nové," řekla hlava katolické církve. Nejvíce se pak papež věnoval situaci v Sýrii a na Ukrajině. Mezinárodní společenství by podle něj mělo napnout veškeré své síly, aby vyjednalo "dlouho očekávaný a stále nepřicházející mír" v Sýrii a vyzval, aby ani jedna se znepřátelených stran nepoužívala sílu proti civilistům.

Předchozí papežové pronášeli pozdravy věřícím z celého světa v nejrůznějších jazycích, František to nedělá, mluví pouze italsky. Poselství Urbi et orbi pronesl latinsky.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu

Nedělní dopolední mše je vrcholem velikonočních svátků. Hod boží velikonoční je v křesťanském kalendáři svátkem Zmrtvýchvstání Páně, lidé si připomínají vzkříšení Ježíše Krista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám