Hlavní obsah

Expedice šestnáctiletých, která v bouři uvízla na severním pólu, je zpět

Aktualizováno

Ruská mládežnická polární expedice, složená ze sedmi šestnáctiletých studentů, dvou arktických průzkumníků a dětského ombudsmana Pavla Astachova, která uvízla na severním pólu ve sněhové bouři, se v pořádku dostala zpět na základnu Barneo. Uvedla to agentura Interfax

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Přiletěli jsme na Barneo. Ze stanu do stanu, ale jak velký rozdíl to je! Konečně se ohřejeme. Díky všem za podporu," napsal na svém twitterovém mikroblogu dětský ombudsman Pavel Astachov. Výpravy se zúčastnil společně se skupinou tří šestnáctiletých dívek a čtyř chlapců a dvou zkušených polárníků.

V sobotu Astachovův mluvčí Renat Abdějev informoval, že výprava se na lyžích dostala do cílového bodu a nyní jí hrozí, že na místě kvůli zhoršenému počasí uvízne. "Evakuace (vrtulníkem) teď není možná. Potraviny a palivo docházejí," řekl podle Interfaxu.

Bábovka potěšila

Kvůli prudké sněhové bouři výpravě nezbylo nic jiného, než setrvat dva dny ve stanu. "Vzhledem k tomu, že zásoby jsou omezené, tým přistoupil k úspornému jídelníčku, protože není jasné, jak dlouho ještě bude muset vydržet na pólu," konstatoval Abdějev. Nicméně ujistil, že všichni jsou živi a zdrávi a vzájemně si dodávají odvahu.

"Paliva zůstává jen velmi málo. Z jídla zbývá už jen mouka. Mícháme ji s rozpuštěným sněhem a pečeme vdolky, abychom zdvihli náladu," poznamenal na Twitteru sám Astachov. Později si však pochvaloval, že jeden z polárníků dostal od manželky na cestu k pólu velikonoční bábovku, kterou se teď výprava pokouší rozmrazit.

Expedici vedli dva zkušení polárníci a každý její člen také musel projít náročným výběrem a zvládnout výcvik. Výprava vyrazila ze stanice Barneo 10. dubna. Podle agentury ITAR-TASS účastníci urazili během osmi dnů trasu dlouhou 180 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám