Hlavní obsah

Papež odsloužil velikonoční vigílii, pokřtil deset věřících

Řím
Aktualizováno

Papež František za přítomnosti tisíců věřících a poutníků odsloužil v noci na neděli v bazilice svatého Petra velikonoční vigilii a pokřtil deset věřících, včetně tří dětí. Tato bohoslužba připomíná křesťanům Ježíšovo zmrtvýchvstání a bývá nejdelší v církevním roce.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Papež František zahájil velikonoční vigilii

Článek

V katolickém kalendáři je tato "noc nocí" spojena se zapalováním ohňů před kostely a zažehávání velikonočních svící vnášených pak do chrámů jako symbol světla, které s Kristem přišlo do světa. Součástí vigilie bývají i křty, většinou dospělých lidí, kteří se rozhodli stát se křesťany. Papež letos pokřtil deset lidí ve věku od sedmi do 58 let, a to z Běloruska, Itálie, Francie, Vietnamu, Libanonu a Senegalu.

Obřad znamená konec kajícného období půstu, který začal na popeleční středu 5. března. Ve Svatopetrském chrámu se při bohoslužbě také opět rozezněly zvony, které utichly ve čtvrtek, aby tak připomněly Kristovu smrt. Ve své homilii, tedy kázání, papež vyprávěl biblický příběh o tom, jak Ježíšova smrt otřásla vírou apoštolů a jak jejich víru opět obnovila žena, která našla prázdný Ježíšův hrob po jeho vzkříšení.

"Jejich vírou to naprosto otřáslo, zdálo se, že všechno skončilo, všechny jejich jistoty se rozpadly a jejich naděje zemřely. Ale nyní, ta zpráva ženy, tak neuvěřitelná, k nim přišla jako paprsek světla ve tmě," uvedl papež.

Vyzval současně posluchače, aby znovu objevili ve svém životě směr stejným způsobem, jakým apoštolové znovu nalezli svoji víru.

Ježíšovo zmrtvýchvstání oslaví křesťané naplno v neděli, kdy papež František povede na vatikánském Svatopetrském náměstí velikonoční mši, vyhlásí velikonoční poselství a v poledne udělí požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám