Hlavní obsah

Lidé v Doněcké oblasti připojení k Rusku nechtějí, větší autonomii ano

Obyvatelé Doněcké oblasti na východě Ukrajiny si podle průzkumu veřejného mínění nepřejí připojení k Rusku. Zároveň však mají vážné výhrady k nynější vládě v Kyjevě, kterou považují za nelegitimní, uvedla agentura AFP.

Foto: Stringer, Reuters

Proruští demonstranti v Doněcku

Článek

Průzkum provedl v uplynulých dnech Mezinárodní sociologický institut v Kyjevě a zúčastnilo se ho 3232 dotazovaných v osmi regionech na východě Ukrajiny.

Více než polovina dotázaných (52,2 procenta)  uvedla, že je proti připojení oblasti k Rusku, 27,5 procenta je pro a 17,3 procenta dotazovaných bylo nerozhodnutých.

V Doněcké oblasti obsadili ozbrojení separatisté v uplynulých dnech vládní a policejní úřady v asi deseti městech a odmítají je opustit. Kladou si různé požadavky, od konání referenda, která by dalo regionu větší autonomii, až po odstoupení nynější kyjevské vlády.

Vládu ani prezidenta neuznávají

Pro decentralizaci oblasti se v průzkumu vyslovilo 41,1 procenta dotazovaných, 38,7 procenta jich bylo pro federální uspořádání Ukrajiny tak, jak to navrhuje Moskva, a 10,6 procenta chce zachovat současný stav.

Průzkum rovněž ukázal, že lidé na východě z velké většiny neuznávají nynější ukrajinské vedení. Téměř tři čtvrtiny (74 procent)  respondentů uvedly, že považuje současného úřadujícího prezidenta Oleksandra Turčynova za nelegitimního, 72,1 procent má za nelegitimní vládu vedenou Arsenijem Jaceňukem.

Oblast kdysi bývala baštou sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, který se nyní nachází v Rusku. Jak z průzkumu vyplynulo, místní obyvatele na něj ale již změnili názor. Za ukrajinského prezidenta Janukovyče stále považuje 32,4 procenta respondentů, proti bylo 58,2 procenta lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám