Hlavní obsah

Polský důchodce překonal na kajaku Atlantik

Právo, ČTK, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečný výkon předvedl 67letý Polák Alexander Doba, který zcela sám ve speciálně sestaveném kajaku přeplul Atlantský oceán z Evropy do USA v místech, kde je trasa nejdelší. Vyrazil loni v říjnu z Lisabonu a po 142 dnech a překonání více než devíti tisíc kilometrů dorazil tento týden na Floridu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V průběhu více než půlroční plavby strojní inženýr v důchodu, pocházející ze západopolského města Police, překonal pět velkých bouřek i četná poškození kajaku, který si sám opravoval, informoval deník Fakt.

Vášnivý vodák si na svou cestu sedm metrů dlouhý kajak sám vyrobil. Umožňoval mu pohodlné pádlování, ale zároveň poskytoval dostatek prostoru pro zásoby na půl roku života. Dostat se přes Atlantik nakonec zvládl prakticky přesně za dobu, na kterou měl zajištěn jídelníček sestávající většinou ze sušené stravy.

Chtěl prý být v cíli již v únoru, ale zdržely jej neobvykle silné proudy a vítr nad Atlantikem. Navíc musel na nějakou dobu přistát na Bermudách, aby opravil zničené kormidlo své lodi.

Se základnou v Polsku i se světem byl mořeplavec ve spojení prostřednictvím satelitního telefonu, díky kterému se dozvěděl například o smrti Nelsona Mandely, revoluci na Ukrajině nebo ruské anexi Krymu.

Doba se začal plavit na kajaku až po dovršení 40 let. Před překonáním Atlantského oceánu sám obeplul Baltské moře, když za 80 dní urazil více než čtyři tisíce kilometrů. Sám také obeplul za 41 dní jezero Bajkal a sjel všechny polské řeky.

Reklama

Výběr článků

Načítám