Hlavní obsah

Kyjev slibuje decentralizaci a zrovnoprávnění ruštiny

Kyjev

Ukrajinský úřadující prezident Oleksandr Turčynov a premiér Arsenij Jaceňuk v pátek v televizním prohlášení slíbili decentralizaci moci a zvláštní postavení ruštiny v nové ústavě. Oznámila to agentura AFP s tím, že tyto přísliby nového prozápadního režimu v Kyjevě mají oslabit vření na ruskojazyčném východu země, který zachvátilo povstání proruských separatistů.

Foto: Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

„Ukrajinská vláda je připravena provést ústavní reformu, která poskytne širší pravomoci regionům.  Souhlasíme s udělením zvláštního postavení ruštině a zaručujeme ochranu tohoto jazyka,” řekl Jaceňuk, doprovázený Turčynovem.

„Chceme, aby na Ukrajině zavládla shoda. Naše vláda je vládou Doněcka, Lvova, Luhanska i Simferopolu. Jsme schopni zachovat ukrajinský stát,” dodal premiér.

Přísliby ústavní a správní reformy směřující k decentralizaci a souhlas s používáním ruštiny jako druhého úředního jazyka mají otupit ostří tlaku na federalizaci, kterou požadují vůdci proruských radikálů na východě země. Kyjev ale prosazuje koncepci unitárního státu a federalizaci spojuje s hrozbou rozdělení země.

Podle ukrajinských médií je sporné, zda východ Ukrajiny bude o decentralizaci diskutovat. Separatisté z Doněcké oblasti, kterou ovládají proruské organizace, mají v úmyslu vyhlásit referendum o federalizaci či přímo o odtržení od zbytku země.

Stejné plány mají i proruští radikálové v sousední Luhanské oblasti, odkud přišel v pátek požadavek na urychlené referendum.

Reklama

Výběr článků

Načítám