Hlavní obsah

Kyjev nepustí do země ruské muže ve věku 16 až 60 let

Aktualizováno

Ukrajina nevpustí do země ruské muže ve věku 16 až 60 let. Přicestovat mohou jen pokud mají na Ukrajině příbuzné, cestují se svými rodinami nebo jedou do země na pozvání určité firmy či konkrétní osoby. O zavedení nových pravidel úřady informovaly ruskou leteckou společnost Aeroflot. Opatření platí od čtvrtka a jeho součástí budou přísnější kontroly na všech hranicích, nejen na letištích. Moskva žádá od Kyjeva vysvětlení a hrozí odvetou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Aeroflot informuje své pasažéry o přísných omezeních, která zavedly ukrajinské orgány při vstupu do země," uvedla ruská letecká společnost. O výjimkách budou rozhodovat celní orgány po předložení příslušných dokladů.

"Omezení se týká ruských občanů, protože máme k dispozici informace o možných provokacích na hranicích a dokonce i o teroristických útocích," uvedl mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Oleh Slobodjan. "Speciální pozornost bude věnována mužům v produktivním věku, kteří cestují sami nebo ve skupině," dodal.

Druhou kategorií cestujících, kterých se zákaz týká, jsou ukrajinští muži ve věku 16 až 60 let, kteří "jsou registrovaní na území autonomní republiky Krym a ve městě Sevastopol". Opět budou platit určité výjimky, pokud budou cestovat na pohřeb blízké osoby, budou mít k dispozici dokumenty o vážném onemocnění příbuzného či budou jinak prověřeni pohraniční stráží.

Rusko žádá vysvětleni a hrozí odvetou

Z Krymu nově nebudou moci cestovat ani ukrajinské ženy ve věku 20 až 35 let. Možné to opět bude jen v případě, že projdou důkladnou bezpečnostní kontrolou spojenou s ověření jejich totožnosti. Omezení se netýkají pilotů ani palubního personálu.

Ruské ministerstvo zahraničí žádá od Ukrajinců vysvětlení svého kroku a již pohrozilo, že je připraveno zavést stejné restrikce vůči ukrajinským občanům. "Jakmile získáme od Kyjeva relevantní informace, zvážíme možnou odpověď," uvedla v prohlášení ruská diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám