Hlavní obsah

Raketový štít ve východní Evropě spustí závody ve zbrojení, varoval NATO Putin

Novinky, rei
Moskva

Rusko nesouhlasí s rozmístěním prvků amerického protiraketového štítu ve východní Evropě. Podle prezidenta Vladimira Putina na to bude muset Moskva reagovat, což spustí závody ve zbrojení. Putin to řekl během čtvrtečního vystoupení v televizi.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin , Reuters

Prezident Ruska Vladimir Putin

Článek

„Je to útočný systém, který byl vynesen na periferii,“ prohlásil Putin a dodal, že Spojené státy sice ujišťují o opaku, ale záruky dát nechtějí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„My máme chápat, že to není proti nám. Takže jsme nabídli podepsat bezvýznamný papír, že to není proti nám, ale USA nám nechtějí nabídnout ani tento bezvýznamný papír,“ poznamenal prezident.

Na to podle něj musí Moskva reagovat. „U nás to vyvolává nutnost také zbrojit. To vyvolává zbrojní závody,“ vysvětlil. Jeho vláda podle něj bude nadále „trpělivě vyjednávat“, ale každopádně udělá „všechno pro to, aby bezpečnost ruského národa byla zajištěna“.

Vláda někdejšího amerického prezidenta George W. Bushe původně plánovala postavit v České republice radar a rozmístit antirakety v Polsku. Bushův nástupce Barack Obama plány zrušil a rozhodl o mobilnějším a flexibilnějším systému. Jeho vybudování schválila Severoatlantická aliance před čtyřmi lety. Štít zahrnuje systémy umístěné na zemi i na lodích. Antirakety mají být v Rumunsku, počítá se s jejich umístněním v příštím roce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám