Hlavní obsah

Snad tam nebudu muset poslat vojáky, projevil Putin starost o lidi na východě Ukrajiny

– Moskva • Aktualizováno

Přestože ruský prezident dostal od horní komory parlamentu svolení k případnému vojenskému zásahu na Ukrajině, doufá, že „právo vyslat armádu nebude muset využít”. Vladimir Putin to prohlásil v přímém televizním přenosu, ve kterém odpovídal na otázky ruských diváků. Zároveň odsoudil nasazení ukrajinské armády na východě země.

Putin zkritizoval současné vedení KyjevaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Rada federace Ruska dala prezidentovi právo nasadit ozbrojené síly na Ukrajině. Pevně doufám, že nebudu nucen toto právo využít a že politickými a diplomatickými prostředky se nám podaří vyřešit všechny nejnaléhavější aktuální problémy Ukrajiny," prohlásil ruský prezident.

Souhlas s nasazením ruských vojáků za hranicemi schválila Rada federace na Putinovu žádost jednomyslně 1. března. Po svržení Viktora Janukovyče to šéf Kremlu zdůvodňoval potřebou chránit ruské občany na tehdy ještě ukrajinském poloostrově Krym.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Putin ale doplnil, že situace a etnické složení obyvatel na východě Ukrajiny nejsou stejné jako na Krymu, kde se zhruba 58 procent lidí hlásí k ruské národnosti. „Tady (na východě Ukrajiny) je to padesát na padesát. Nejme si jistí, co (tito lidé na východě Ukrajiny) chtějí,“ uvedl. Podle jeho slov ale Rusko musí „bránit tyto lidi a jejich právo na vlastní volbu“.

Putin zároveň popřel, že by na východě Ukrajiny působily ruské síly nebo tajné služby. Současná vláda v Kyjevě by měla podle ruského prezidenta se separatisty jednat.

„Dnešní moc (na Ukrajině) směřuje do propasti a táhne za sebou celou zemi,“ prohlásil Putin a vyzval Kyjev, aby vedl se vzbouřenci dialog. „Na východě se mluví o federalizaci, v Kyjevě o decentralizaci. Co je ale za těmito slovy? Je třeba jednat,“ dodal.

Putin shrnul, že když po nepokojích padla vláda ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, tak došlo k pokusu o přijetí jazykového zákona postihujícího ruskojazyčné obyvatelstvo. Šéf Kremlu také prohlásil, že Janukovyč neměl v úmyslu nepodepsat s konečnou platností asociační dohodu s Evropskou unií, podle Putina podpis jen odložil.

„Na východě a jihovýchodě Ukrajiny se lidé začali obávat o budoucnost svou, svých dětí,“ řekl Putin. Kyjev podle něj do vedení regionů dosadil své lidi, často oligarchy podezřelé z rozkrádání. To podle něj vyvolalo nespokojenost, na kterou Kyjev odpověděl represemi a zatýkáním.

Kyjev by podle Putina měl propustit zatčené z věznic a vést dialog, ne se na východě setkávat jen se svými lidmi.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Nařčení ukrajinské vlády, že nepokoje na východě Rusko podněcuje, označil Putin za „nesmysl“. „Na východní Ukrajině nejsou žádné ruské jednotky, speciální služby ani instruktoři. Jsou to všechno místní občané, kteří doslova sundali masky. Řekl jsem to už Západu, že je třeba jednat s nimi,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám