Hlavní obsah

Manévry NATO na východě: Posiluje pozemní, vzdušnou i námořní ochranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruselu
Aktualizováno

Severoatlantická aliance v reakci na dění na Ukrajině posílí svoji obranu ve východní Evropě. Oznámil to ve středu generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Posílena bude okamžitě pozemní, vzdušná i námořní ochrana, informovala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

Alianční představitelé se podle něj dohodli na „dalších vojenských opatřeních k posílení společné obrany“ v blízkých dnech. „Budeme mít ve vzduchu více letadel, na vodě více lodí a na zemi větší připravenost,“ prohlásil šéf NATO po schůzce velvyslanců členských zemí v Bruselu. "NATO bude chránit každého spojence a bránit se proti všem hrozbám vůči naší základní bezpečnosti," zdůraznil.

Rasmussen dodal, že Aliance podporuje politické řešení krize na Ukrajině a současně vyzval Rusko, aby Ukrajinu přestalo destabilizovat. NATO kvůli anexi Krymu už minulý měsíc přerušilo veškerou praktickou spolupráci s Ruskem. [celá zpráva]

Německo vyšle loď a stíhačky

Německo podle agentury DPA prozatím přispěje k ochraně východních členů NATO vojenskou zásobovací lodí a vysláním až šesti stíhaček Eurofighter. O vyslání dalších posil nechtělo německé ministerstvo obrany spekulovat s tím, že aliance musí nejdříve vypracovat příslušnou strategii.

Na posílení východní hranice aliančního území se v reakci na události na Krymu už před dvěma týdny dohodli ministři zahraničních věcí států NATO. Velitel spojeneckých sil v Evropě Philip Breedlove avizoval, že příslušné návrhy připraví do úterý. Posílit chtěl pozemní, vzdušný i námořní prostor. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

NATO už před časem posílilo vzdušný prostor nad Pobaltím a v Polsku, stejně jako na Balkáně. V Černém moři zase operují americký křižník Donald Cook, na jehož palubě jsou dálkově řízené balistické střely, a raketový torpédoborec Truxtun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám