Hlavní obsah

Muž nalezený v Norsku zmizel těsně před odevzdáním případu pro policii

Právo, Novinky, jt, rak, rei
Oslo
Aktualizováno

Čech se ztrátou paměti v Norsku poskytl další rozhovor tamní televizi. Reportérce kanálu TV2 potvrdil, že pracoval pro českou policii a podílel se na vyšetřování hospodářské kriminality. Podle zdroje Práva muž pracoval nějaký čas jako soudní znalec a spolupracoval s policií na konkrétním případu, před jehož dokončením zmizel.

Foto: ČTK/AP

John Smith má z návratu do Čech strach.

Článek

„Pracoval jsem pro vedení policie hlavního města (Prahy), v oddělení pro vyšetřování hospodářské kriminality,“ prohlásil muž, který si říká John Smith a dodal, že „nejdůležitější byl případ“, na němž začal pracovat v roce 2007.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dělal jsem na něm čtyři roky, od roku 2007 do roku 2011. Týkalo se to hospodářských zločinů s odhadovanou škodou okolo 500 miliónů českých korun,“ poznamenal.

Podle jeho slov se zdá, že měl odevzdat nějakou důležitou zprávu, ale to se nestalo. „Vypadá to, že jsem se něčeho bál a pokusil jsem se opustit Českou republiku. Koupil jsem si letenku do jedné asijské země, ale možná jsem tam vůbec neodjel,“ doplnil. Už dříve muž televizi NRK řekl, že údajně pracoval na nějakém velkém případu a jeho otec si myslel, že míří na Nový Zéland.

Znalec v oblasti IT 

Podle dobře informovaného zdroje Práva nalezený Čech ale nikdy nepracoval u policie přímo. Po odchodu z ministerstva vnitra byl ale zapsán v seznamu soudních znalců v oblasti IT, ze kterého byl vyškrtnut.

Právu se zároveň podařilo zjistit, že muž byl přizvaný jako soudní znalec ke konkrétnímu případu a zmizel v době, kdy ho měl odevzdat.

„Když zmizel, vyšetřovatelům zkomplikoval život. Nikdo nevěděl, co se s ním stalo. Nedával bych ale jeho zmizení do souvislosti s případem. Ten posudek dopracoval jiný znalec,“ řekl Právu zdroj.

Český ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že muž pracoval pro vnitro jako řadový zaměstnanec IT. [celá zpráva]

Z návratu do ČR má strach

Do Čech se John Smith vrátit nechce, protože se bojí. „Mám z České republiky strach. Ono to může vypadat, že jsem v pořádku, ale ve skutečnosti jsem vyděšený. Nevím, co se stane,“ uvedl.

Do ČR nicméně brzy na čas vyrazí, aby si vyřídil nové doklady.

Norská média už dříve uvedla, že Smith z obav před útočníky změnil výrazně svůj vzhled.

Stále neví, co se s ním stalo a jak se ocitl zraněný a bez dokladů v polovině prosince ve sněhové závěji ve východní části norského hlavního města Osla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám