Hlavní obsah

Šéf NATO tlačí na Moskvu: Distancujte se od separatistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Moskva by měla přestat destabilizovat situaci na Ukrajině a dát jasně najevo, že násilné činy proruských separatistů na východě země nepodporuje. V Lucemburku to před úterním jednáním s ministry zahraničí Evropské unie prohlásil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Yves Herman , Reuters

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

Fakticky tak odmítl slova ruského prezidenta Vladimira Putina, který v telefonickém rozhovoru s prezidentem USA Barackem Obamou označil informace o ruském podílu na dění na Ukrajině za spekulace založené na nepřesných informacích. [celá zpráva]

„Samozřejmě, že naše informace jsou spolehlivé, a myslím, že ruské chování a činy mluví samy za sebe,” prohlásil Rasmussen. Zdůraznil, že NATO z principu nekomentuje zpravodajské informace. I z otevřených zdrojů je však podle něj zjevné, že „ruská ruka” je do dění na východě země do hloubky zapojena.

NATO ale minulý týden zveřejnilo satelitní snímky, ukazující, že se ruské jednotky od hranic s Ukrajinou nestahují. [celá zpráva]

Rasmussen vyzval Rusko ke změně přístupu: „Mělo by přestat být součástí problému a stát se součástí řešení.”

NATO chystá změny v rozmístění jednotek

S ministry obrany EU bude generální tajemník NATO jednat o krocích, které NATO v souvislosti s ukrajinskou krizí učiní. „Vyzvu k posílení spolupráce mezi NATO a Evropskou unií a našimi partnery,” řekl Rasmussen a zmínil například možná společná vojenská cvičení jednotek rychlé reakce NATO a unijních bojových skupin.

Kvůli ukrajinské krizi se plánuje posílení kolektivní obrany. Aliance upravuje své obranné plány a zvažuje změny v rozmístění jednotek. Podle Rasmussena je však podle něj příliš brzy říci, kde a jak se konkrétně obrana posílí.

Rusko ale mělo vždy obavy z přibližování NATO ke svým hranicím a  z posilování aliance.

NATO podle svého generálního tajemníka nyní okolo Ukrajiny nejedná o vojenských řešeních: „Myslíme, že správnou cestou je nalezení politického a diplomatického řešení.”

Reklama

Výběr článků

Načítám