Hlavní obsah

Němečtí celníci bijí na poplach. Pašovaných drog z Česka přibývá

Berlín

Celníci ve spolkových zemích Sasko a Durynsko bijí na poplach. Pašovaných drog z Česka přibývá. Jen za loňský rok jich zabavili 430 kilogramů, což je o šedesát procent více než v roce 2012. Jednalo se zejména o pervitin, kterého našli 14 kilogramů. O rok dříve to bylo jen pět kilogramů.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Celkově celníci odhalili přes sto pokusů propašovat pervitin přes česko-německou hranici, jeden z pašeráků měl u sebe najednou 2,5 kilogramu drogy. Pervitin představuje problém i v Bavorsku. Tamní policie minulý týden oznámila, že loni zabavila přes 36 kilogramů této drogy. Upozornila také, že pervitin se z pohraničí šíří dál do vnitrozemí.

Oblíbený, protože je levný

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pervitin se vyrábí ve varnách v českém pohraničí a nachází odbyt v Německu, kde je známý pod názvem crystal. Mezi německými uživateli je syntetická droga oblíbená, protože je relativně levná - cena se pohybuje v závislosti na regionu od 80 do 100 eur (2200 až 2750 korun) za gram. Na jednu dávku přitom podle celníků stačí pět až 15 miligramů pervitinu.

Podle saské a durynské celní správy přibývá také pokusů o daňové podvody při dovozu zboží do Německa. Celkem loni celníci odhalili daňové úniky o objemu 27,3 miliónu eur (750 miliónů korun), o třetinu víc než v roce 2012. Týkalo se to především nelegálního dovozu pohonných hmot a cigaret, ale také špatně deklarované ceny zboží podléhajícího clu.

Reklama

Výběr článků

Načítám