Hlavní obsah

Kvůli krizi na Ukrajině se mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN

– Kyjev • Aktualizováno

Kvůli krizi na Ukrajině se v noci na pondělí mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN. Informovala o tom v neděli agentura Ria Novosti. O mimořádnou schůzku Rady bezpečnosti předtím požádala Moskva. Ruské ministerstvo zahraničí dnes rovněž označilo oznámení kyjevských úřadů o mobilizaci armády k potlačení proruských aktivistů na východě Ukrajiny za „zločinný rozkaz”. Rusko vyzvalo ukrajinské úřady, aby ukončily „válku proti svému vlastnímu lidu”.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Rada bezpečnosti OSN se kvůli krizi na východě Ukrajiny sejde na mimořádném zasedání ve 20:00 newyorského času (pondělní 2:00 SELČ). Ruské ministerstvo předtím uvedlo, že Rusko navrhne mimořádně zařadit na jednání Rady bezpečnosti OSN diskusi o situaci na východě Ukrajiny.

"Žádáme vůdce Maidanu, kteří svrhli legitimního prezidenta Ukrajiny, aby okamžitě ukončili válku proti svému vlastnímu lidu," prohlásil mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexander Lukačevič podle televizní stanice Rossia 24.

"Důrazně odsuzujeme pokusy použít sílu proti demonstrantům a aktivistům s pomocí bojovníků (nacionalistické strany) Pravého sektoru a jiných nelegitimních ozbrojených skupin," dodal Lukačevič.

Mluvčí dále prohlásil, že záleží na Západu, zda se podaří zabránit občanské válce na Ukrajině. "Nyní je odpovědností Západu, zda bude možné zabránit občanské válce na Ukrajině," prohlásil mluvčí.

Západ musí dostat své ukrajinské spojence pod kontrolu, citovala agentura Interfax ruské ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související články

Nepokoje zasáhly celou východní Ukrajinu

Násilí a nepokoje zasáhly v neděli značnou část východní Ukrajiny. Zatímco se ukrajinské bezpečnostní síly snaží silou porazit separatisty v Slavjansku,...

Výběr článků

Načítám