Hlavní obsah

Ruská akademie odvolala vyloučení historika kritizujícího anexi Krymu

Moskva

Ruská diplomatická akademie MGIMO odvolala březnové vyloučení historika Andreje Zubova za kritiku anexe Krymu, kterou přirovnal k připojení Rakouska k nacistické Třetí říši. V pátek to oznámila ruská televizní stanice Dožď s odvoláním na zprávu rektorátu. Vedení školy nezměnilo názor, ale v propouštěcím dopisu byla formální chyba.

Foto: Wikimedia Commons

Andrej Borisovič Zubov

Článek

Škola v pátek propuštění odvolala. Odvolala se na ruský volební zákon, který zakazuje připravit o zaměstnání členy volebních komisí. Ukázalo se, že Zubov je členem volební komise číslo 161 v moskevském obvodu Chamovniki. Paragraf 19, článek 29 ruského volebního zákona chrání pracovní zařazení členů volebních komisí po dobu výkonu jejich funkce, napsal rektorát. Co se s profesorem stane pak, není z vyjádření jasné.

Zubov, který na svých názorech trvá, se chtěl kvůli vyhazovu soudit. Z Ruska odjet nechtěl, přestože mu práci nabídlo několik evropských univerzit včetně brněnské Masarykovy. [celá zpráva]

Podle mínění ruských právníků, které dnes přinesl moskevský rozhlas, by škola s velkou pravděpodobností soudní spor prohrála. Žádný ruský zákon totiž neumožňuje zaměstnavateli vypovědět pracovní smlouvu kvůli politickým názorům zaměstnance, řekl rozhlasové stanici právní expert Boris Kravčenko.

Historik Zubov napsal do listu Vedomosti článek To už tady bylo, v kterém srovnával shodné rysy mezi počínáním ruských vojsk na Krymu a anšlusu Rakouska v roce 1938.[celá zpráva]

Zubovův text pohoršil ruské  akademiky. Podle vedení MGIMO uznávaný profesor vědomě a opakovaně porušoval akademická pravidla. Jeho postoj k zahraniční politice Ruska prý vyvolal rozhořčení v univerzitních kruzích a poškodil vzdělávací a výchovný proces.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám