Hlavní obsah

Putin si rýpl do USA: Číst cizí poštu se nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek na zasedání Bezpečnostní rady v Moskvě kritizoval čtvrteční reakci amerického ministerstva zahraničí na svůj dopis osmnácti evropským vůdcům. V něm varoval před zastavením dodávek na Ukrajinu. Uvedl, že USA dopis neposlal a číst cizí poštu se nemá.

Foto: Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Je to divné, přinejmenším proto, že číst cizí poštu se nemá," řekl Putin k americké reakci na dopis. "Nepsali jsme jim, ale evropským zákazníkům. Všichni už si ale zvykli na to, že američtí přátelé odposlouchávají a špehují. Není to nic pěkného," rýpnul si.

Kreml ve čtvrtek rozeslal dopis 18 prezidentům a předsedům vlád evropských států včetně českého prezidenta Miloše Zemana, ve kterém upozorňoval, Moskva bude od Ukrajiny požadovat za plyn platby předem. [celá zpráva]

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jennifer Psakiová ve čtvrtek v komentáři k Putinově dopisu prohlásila, že Moskva by neměla používat energetické suroviny k nátlaku na Kyjev.

Putin obhajoval i cenu za plyn ve výši 485,5 dolaru na 1000 metrů krychlových. Výpočet ceny plyne podle Putina ze smlouvy o dodávkách ruského plynu z roku 2009, za kterou byla odsouzena Julije Tymošenková.

Ukrajina neplatí

Putin uvedl, že Ukrajina neplatí: "Ani v prvním čtvrtletí, kdy byla v platnosti ta nejnižší cena, naši ukrajinští partneři nezaplatili. Sedmého dubna měli platit za březen, ale z 540 miliónů dolarů nezaplatili ani dolar, ani rubl. Prostě nic, nula. Je to absolutně nepřípustná situace." [celá zpráva]

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov novinářům sdělil, že na rozdíl od USA evropští příjemci dopisu na Putinův text dosud nereagovali. Moskva na jejich odpověď čeká.

Podle západních analytiků, na které se odvolává agentura AP, se Kreml vysokou cenou plynu kromě nátlaku na Ukrajinu snaží odčerpat do ruského státního rozpočtu podstatnou část finanční pomoci, kterou hodlá Kyjevu poskytnout Západ. Putin chce podle AP zároveň rozdělit Evropskou unii.

Reklama

Výběr článků

Načítám