Hlavní obsah

Papež František se omluvil za zneužívání dětí kněžími

– Vatikán

Papež František v pátek požádal o odpuštění za škody, které způsobilo dětem sexuální zneužívání ze strany kléru. Současně posluchače ujistil, že pachatelé neujdou trestu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Papež František

Článek

Sexuální zneužívání dětí kněžími podle Rádia Vatikán označil jako „morální škodu, kterou způsobili muži církve“. Je to dosud nejsilnější vyjádření v tomto směru.

Papež žádost o odpuštění pronesl při setkání s katolickou neziskovou charitou pomáhajícími dětem BICE. ”Cítím se vázán vzít na sebe osobně odpovědnost za všechno zlo, které páchal značný počet kněží a osobně požádat o odpuštění za škody, které způsobili sexuálně zneužívaným dětem,“ řekl František.

Papež pak dodal: „Neuděláme krok zpět při tom, když budeme řešit tento problém, musejí být uplatněny sankce. Musíme být dokonce tvrdší."

Jeho slova jsou o to překvapivější, neboť minulý měsíc hájil církev, když se ohradila proti zprávě Výboru OSN pro práva dítěte, která zkritizovala Vatikán, že nedělá dost pro potrestání pachatelů zneužívání a nespolupracuje náležitě s policií, aby byli pachatelé potrestáni. Podle něj nikdo neudělal více v boji se zneužíváním dětí a „jen církev jediná je nyní napadána“.

Reklama

Výběr článků

Načítám